Acasă Social Aparare Soldați, vi se pregătește ceva!

Soldați, vi se pregătește ceva!

DISTRIBUIȚI

ELBIT SYSTEMS Ltd. – un proiect fundamental de praduire a Armatei78436  – 16032009  –   În plină criză mondială, când toate guvernele sunt de zece ori mai atente cu modul în care cheltuiesc banul public, o firmă israeliană, pe numele ei –  ELBIT SYSTEMS Ltd., care a reuşit, încet, dar foarte sigur, să câştige de-a lungul timpului o serie de contracte – în cadrul cărora sumele în dolari americani se scriu cu zece cifre până în virgulă – cu instituţii ale statului român din care, într-o proporţie covârşitore, numai aceasta a avut de câştigat, pregăteşte un nou asalt. Suspiciunile care au planat de-a lungul timpului asupra societăţii sus-menţionate nu au fost suficient de luate în seamă, acreditând ideea unei acţiuni deliberate de mai-marii şefi din administraţie. Mai bine zis, au devenit avocaţi şi mai înflăcăraţi ai ELBIT SYSTEMS Ltd., căci bătăliile, potrivit surselor noastre, sunt mai aprige decât oricând. Doar brânza e pe bani! 

Potopul de Mig-uri asupra României – ELBIT SYSTEMS Ltd. este o companie internaţională din domeniul produselor electronice pentru industria de apărare. Ea operează, alături de subsidiare, în domenii precum sistemele aerospaţiale, terestre şi navale, sisteme de comandă, control, comunicaţii, supraveghere şi recunoaştere, precum şi tehnologii electro-optice şi spaţiale avansate. Firma a pătruns pe piaţa românească în 1993. Este în special cunoscută pentru modernizarea celor 110 aparate MiG-21 din dotarea Forţelor Aeriene Române, ca urmare a contractului semnat cu Aerostar Bacău. Costul colaborării cu ELBIT, stabilit la peste 300 milioane de dolari, a fost majorat cu încă aproximativ 100 milioane de dolari, pentru o modernizare „ca la carte”: doar nu e un secret pentru nimeni că MIG-urile au căzut ca muştele, flotila de avioane este grav afectată, iar aparatele operaţionale, a căror resursă se va epuiza oricum în 2011, pot fi numărate pe degete. ELBIT SYSTEMS Ltd. a colaborat cu mai multe fabrici de elicoptere şi avioane din ţara noastră şi a înfiinţat cinci firme mixte: AE Electronics, SOREL, Simul Tec, World Machinery Works şi Elmet International.

Dudu Ionescu, sforarul din linia întâi – Filiala din România a companiei israeliene, denumită Elbit Sisteme, este reprezentată de un personaj care, în urmă cu vreo zece ani, juca pe post de titular în politica românească. Este vorba de Dudu Ionescu, fost ministru de Interne şi secretar de Stat la Apărare. În prezent, foarte activ în a trage sfori pentru firma mamă ELBIT SYSTEMS Ltd. din Israel.  Şi o face şi mai abitir, enervat că steaua lui nu a mai fost atât de norocoasă la alegerile legislative de anul trecut, când nu şi-a îndeplinit dorinţa de a se cocoţa pe un fotoliu purtând marca „deputat”. Astfel, celebrul domn Dudu, pe numele lui adevărat Constantin, încearcă din răsputeri să convingă pe cine trebuie că ELBIT SYSTEMS Ltd. este singura societate în măsură să reînnoiască flota de avioane de luptă ale României. Nici măcar nu vrea să aducă în discuţie deficienţele înregistrate în desfăşurarea contractelor, care au devenit evidente nu numai la noi, ci şi în alte state vecine, după cum se poate constata în cele ce urmează. Mesajul transmis consecvent de ELBIT SYSTEMS Ltd. este următorul: România, în calitate de stat membru cu drepturi depline în NATO, trebuie să investească masiv în toate categoriile de forţe – terestre, aeriene şi navale! Doar prietenii ştiu de ce ELBIT SYSTEMS Ltd. a fost unul dintre principalii sponsori ai Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice de la Bucureşti! 

Bulgaria a spus „pas” – Dacă lucrurile stau aşa, să fi fost într-adevăr mai fraieri vecinii noştri bulgari sau unguri, până la urmă la fel de membri NATO ca şi noi? În toamna anului trecut, Ministerul Apărării de la Budapesta a eliminat din start firma ELBIT, care se înscrisese la licitaţia organizată în vederea achiziţionării de avioane robot de recunoaştere pentru dotarea misiunii ungare din Afganistan. La luarea acestei decizii nu este exclus să se fi ţinut cont de colaborarea deficitară a altor ţări cu societatea israeliană. Spre exemplu, Bulgaria. În 2005, oficialii militari de la Sofia au încheiat un contract în valoare de peste 57 milioane de euro cu ELBIT SYSTEMS Ltd., apreciind că modernizarea elicopterelor reprezintă un proiect deosebit de important legat de realizarea unor capacităţi pentru armata bulgară, necesare ţării în calitate de membru NATO. Doar că în luna ianuarie 2007, Ministerul Apărării din Bulgaria a întrerupt acest contract, acuzând partea israeliană că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a repara şi moderniza 18 elicoptere MI-17 şi MI-24 din dotarea forţelor aeriene. Mai mult, în presa de la sud de Dunăre, s-a vehiculat că Ministerul Apărării de la Sofia a cerut ELBIT SYSTEMS Ltd. să ramburseze 12 milioane de euro şi să plătească amenzi de circa trei milioane de euro!.

Palma slovenă – Se pare însă că bătălia pierdută în Bulgaria nu a însemnat, pentru ELBIT SYSTEMS Ltd., pierderea războiului în Europa de Est. Ca dovadă, în iulie 2007, cu mare mândrie, compania anunţa că a câştigat, în cooperare cu IAR Braşov, două noi contracte cu o valoare de 25 de milioane de dolari, destinate modernizării unor elicoptere pentru aviaţia şi marina română. În plus, în aceeaşi lună, ELBIT a semnat alte două contracte în valoare de 55 milioane de dolari, cu …. România şi Slovenia, pentru furnizarea de echipamente utilizate în transportoarele blindate. Spre deosebire de Bucureşti, care pare a rămâne singura victimă de pe frontul de Est, Slovenia s-a dezis şi ea rapid de ELBIT SYSTEMS Ltd, renunţând la israelieni după un an. Detaliu important: contractul sloven,  încheiat pe patru ani, prevedea furnizarea aceluiaşi tip de echipament livrat mult-mediatizatelor blindate Piranha III, trimise militarilor români în Afganistan: ne referim în special la turelele automate pentru mitralierele de 12,7 milimetri şi la sisteme electro-optice.

Piranhii împotmolite în Afganistan – În mod ciudat (oare?), deficienţele semnalate la turelele furnizate de ELBIT SYSTEMS Ltd. nu au pus pe gânduri partea română. Bucureştiul a preferat să trimită 6 blindate Piranha, echipate de ELBIT SYSTEMS Ltd., în teatrul de operaţiuni din Afganistan, în aceeaşi lună în care slovenii reziliau contractul cu israelienii, mai exact septembrie 2008. Oficial, s-a spus că acestea vor asigura militarilor noştri un grad de protecţie semnificativ mai ridicat în lupta cu dispozitivele explozive ale talibanilor. Ceea ce nu ştie publicul larg este că blindatele doar zac în Afganistan, ele nu sunt operaţionale, nu ies în misiuni de patrulare, şi tot TAB-urile româneşti îşi fac datoria. Nu au fost luate în seamă mai multe voci din Statul Major al Forţelor Terestre care s-au opus trimiterii blindatelor în sudul Afganistanului până nu vor fi remediate defecţiunile. Între altele fie spus, singurul succes real al blindatelor Piranha s-a înregistrat la Bucureşti, anul trecut, când au defilat, spre norocul lor, fără incidente, pe sub Arcul de Triumf, de Ziua Naţională a României, la 1 decembrie. Motivul pentru care toate aceste aspecte sunt trecute sub tăcere? Desigur, comisioane substanţiale, asigurarea confortului material al unei clici, că doar valoarea totală a contractului încheiat pentru furnizarea transportoarelor Piranha are suficient de multe zerouri! Surse care au preferat să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru PROMPT MEDIA că societatea elveţiană MOWAG a sesizat reprezentanţii Ministerului Apărării că i-a fost impusă asocierea cu firma ELBIT SYSTEMS Ltd., că aceasta ar fi fost pregătită de cadre militare superioare – cadre care, între timp s-au „cerut” în rezervă iar în prezent activează prin parlament, pentru diverse firme israeliene sau colaboratori ai acestora -, iar partea israeliană se face vinovată în totalitate pentru slaba calitate a produselor, pentru întârzierile înregistrate la livrare şi pentru testarea insuficientă a acestora. În timp ce industria autohtonă de armament suferă, activităţile de achiziţii de produse speciale riscă să se transforme într-un monopol ELBIT SYSTEMS Ltd. Tragem astfel un semnal de alarmă asupra jocurilor de culise care au ca scop să favorizeze compania israeliană să-şi adjudece partea leului din zecile de miliarde de euro preconizate a fi cheltuite de statul român pentru diverse programe lansate în vederea alinierii la standardele NATO  www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.