Acasă Uncategorized Bochum, Germania: Fotbalul din Europa de Sud-Est, in vizorul procuraturii germane

Bochum, Germania: Fotbalul din Europa de Sud-Est, in vizorul procuraturii germane

DISTRIBUIȚI

93106 – 20082010 – Pentru prima dată în decursul anchetei celui mai mare caz de corupţie în fotbalul european se cunosc o serie de responsabili din Bosnia şi Croaţia. Procuratura din oraşul german Bochum anchetează 23 de partide în ambele state. Funcţionari de rang înalt, jucători şi arbitri ar fi implicaţi în manipularea rezultatelor. Croaţia este în vizorul procurorilor cu 15 meciuri.

Conform Deutsche Welle, printre aceste partide se numără şi finala Cupei Croaţiei, disputată de Dinamo Zagreb şi Hajduk Split. Procuratura din Bochum anchetează aceste cazuri din ianuarie 2009, iar principalii suspecţi sunt un responsabil al clubului din Zagreb şi arbitrul partidei. Aceştia ar fi acuzaţi de manipularea rezultatului în vederea obţinerii de câştiguri ilicite din pariuri. Alţi trei suspecţi se află deja în arestul autorităţilor – doi croaţi şi un sloven. Aceştia ar fi plasat sume uriaşe de bani la case de pariuri europene şi asiatice, pariind pe rezultatul meciului manipulat.

Dar nu numai finala Cupei este suspectată de corupţie. Numai la clubul NK Zadar ar fi existat în total opt meciuri cu intenţie de manipulare sau influenţate în totalitate. Pe lângă persoanele care au pariat şi pe finala Cupei mai sunt suspectaţi şi mai mulţi funcţionari şi jucători de la clubul din Zadar. Unul dintre jucători ar fi acţionat şi ca element de legătură cu alte cluburi şi ar fi comunicat apoi rezultatul asupra căruia convenise cu adversarii. Este drept că nu la toate meciurile la care s-a încercat manipularea rezultatului s-a ajuns şi la rezultatul dorit.

De exemplu, la partida NK Zadar împotriva NK Croatia Sesvete (1 – 1) jucătorii au cerut 50.000 de euro fiecare pentru a obţine rezultatul dorit de pariori. Numai că aceştia din urmă nu au fost de acord să plătească o sumă atât de mare. La fel şi în cazul meciului NK Zagreb contra NK Zadar (3 – 1). E drept că Zadar trebuia să piardă, dar celelalte meciuri cu care era combinat rezultatul la pariuri nu au avut rezultatele scontate, astfel încât pariul a fost perdant.

În Bosnia, opt jucători profesionişti sunt suspectaţi de manipularea partidelor în care au jucat. Majoritatea dintre ei activează în prima ligă bosniacă şi sunt legitimaţi la clubul NK Travka.

Nici partidele din preliminariile Europa League nu sunt scutite de suspiciuni. Şi în aceste cazuri anchetează procuratura din Bochum. Spre exemplu, partida NK Siroki Brijeg contra Banants Erevan (0- 1), unde ambele cluburi şi arbitrul ar fi încasat 50.000 de euro pentru rezultat. Conform informaţiilor obţinute de Deutsche Welle, procurorii nu pot confirma încă dacă plata a fost efectuată până la urmă sau nu.

Şapte partide din Slovenia sunt de asemenea siuspecte. Actualul lider din campionat, NK Nafta Lendava, ar fi manipulat rezultate nu mai puţin de trei ori până în prezent. Printre suspecţi se află şi un jucător cu multiple selecţii în echipa naţională. Cazuri ciudate au fost semnalate şi în Muntenegru (cinci meciuri de calificare în Europa League) şi în Macedonia (un meci din Europa League).

Ancheta se desfăşoară cu eforturi din partea autorităţilor tuturor statelor implicate, se arată într-un comunicat al procuraturii germane. 22 de persoane au fost arestate în Croaţia, trei în Elveţia şi aproape 70 în Turcia. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.