Acasă Uncategorized Bucuresti: Ministerul Muncii a publicat Legea salarizarii unitare

Bucuresti: Ministerul Muncii a publicat Legea salarizarii unitare

DISTRIBUIȚI

93249 – 25082010 – Ministerul Muncii a publicat proiectul noii legi a salarizării unitare. Autorităţile au modificat raportul dintre salariul minim şi maxim de la 1/12 la 1/15. Cel mai mare salariu îi revine preşedintelui României. Noua lege a salarizării unitare majorează coeficienţii de ierarhizare în funcţie de care sunt calculate salariile. Cea mai mare creştere este în cazul funcţiilor de conducere.  Astfel, dacă în vechea lege un prefect avea un coeficient de 7,10 acum acesta ajunge la 9,00.

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, un rector avea în vechea lege un coeficient de ierarhizare de 8,25, iar acum acesta ajunge la 9,46.

Majorarea nu este însă atât de mare în cazul cadrelor didactice universitare. De exemplu, un profesor cu 40 de ani experienţă la catedră avea în veche lege un coeficient de 7,60. Conform proiectului noii legi el este acum de 7,96.

În cazul conferenţiarilor se înregistrează chiar o reducere a coeficientului. Astfel, un conferenţiar cu 6-10 ani vechime avea în prima lege un coeficient maxim de 4,15. În proiectului legi, acesta a fost redus la 3,89.

Preparatorii au obţinut şi ei o majorare prin noua lege, însă destul de mică, de la un coeficient de 2,65 (pentru 6-10 ani vechime) la unul 2,89.

O altă modificare o reprezintă valoarea coeficientului 1, în funcţie de care se calculează salariile. Astfel, dacă în vechea lege, era reprezentat de salariul minim pe economie, stabilit la 705 lei pentru bugetari, acum valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzător clasei de salarizare 1 se stabileşte anual prin lege la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor Publice, se aprobă până la sfârşitul lunii octombrie a fiecărui an, şi este în concordanţă cu obiectivele şi limitele din strategia fiscal-bugetară. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.