Acasă Uncategorized Bucuresti: Ministerul Transporturilor instituie un program prin care sa fie protejate obiectivele...

Bucuresti: Ministerul Transporturilor instituie un program prin care sa fie protejate obiectivele arheologice de pe traseul autostrazilor

DISTRIBUIȚI

93255 – 25082010 – Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu a iniţiat un proiect de ordin  prin care se instituie Programul Naţional de Cercetare Arheologică „Autostrada”, declarat program prioritar de interes naţional. Acest ordin are ca scop rezolvarea rapidă a problemelor legate de protejarea patrimoniului arheologic pentru derularea marilor proiecte de infrastructură rutieră, respectiv construcţia autostrăzilor.

Programul are ca obiect protecţia şi valorificarea patrimoniului arheologic afectat de proiectele de infrastuctură rutieră în perioada 2010 – 2020. Coordonarea managerială a Programului va fi asigurată de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti împreună cu  Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania – S.A.. Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti va desemna un coordonator general şi un coordonator adjunct al Programului. De asemenea, se va institui un Grup operativ de coordonare al Programului, în vederea coordonării metodologice a cercetărilor arheologice de pe traseul autostrăzilor.
În componenţa Grupului operativ vor intra reprezentanţi ai Comisiei Naţionale de Arheologie, directorii instituţiilor de profil angajate în cercetarea arheologică, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, şi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania – SA.

Derularea marilor proiecte de infrastructură rutieră, respectiv construcţia de autostrăzi, trebuie să aibă în vedere şi o componentă majoră legată de cercetarea arheologică preventivă necesară pentru protejarea patrimoniului arheologic.

Arheologia preventivă are ca obiect cercetarea arheologică şi săpăturile efectuate în zonele afectate de realizarea obiectivelor de investitii lucrări de construcţii.

Termenul de arheologie preventivă defineşte  în principiu  un set de acţiuni specifice întreprinse pentru identificarea zonelor arheologice si conservarea siturilor afectate de realizarea proiectelor cu impact semnificativ şi perturbări majore ale configuraţiei terenului (de ex. construirea de autostrăzi şi şosele, pasaje rutiere sub- şi supraterane, tunele rutiere, trasee de căi ferate, amenajarea unor cursuri de apă, trasee de gazoduct sau oleoduct, deschiderea de cariere etc). www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.