Acasă Uncategorized Chisinau: Premierul Filat ii cere lui Putin sa se implice in problema...

Chisinau: Premierul Filat ii cere lui Putin sa se implice in problema exporturilor moldovenesti in Rusia

DISTRIBUIȚI

93295 – 26082010 – Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat că i-a expediat o scrisoare omologului său din Rusia, Vladimir Putin, în care i-a solicitat intervenţia în problema exportului produselor moldoveneşti, mai întâi la vinuri, apoi la fructe şi legume.

Premierul a declarat în seara zilei de miercuri, la televiziunea publică, că nu este vorba despre un embargou din partea Federaţiei Ruse, сi despre nişte restricţii nejustificate, transmite Info-Prim Neo.

Vlad Filat a mai spus că în dimineaţa zilei de astăzi la Guvern urmează să aibă loc o şedinţă cu actorii implicaţi în exportul de fructe şi legume în Federaţia Rusă, după care ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vladimir Cosarciuc, va face o declaraţie pentru presă la ora 10.00.

„Admit că nu ar fi respectaţi nişte parametri de calitate, dar nu cred că circa 150 de companii într-o zi au făcut aceste încălcări. Să nu ne grăbim să spunem că este o acţiune politică. Mai întâi avem nevoie de o analiză şi apoi vom veni cu o poziţie clară a Guvernului”, a precizat premierul. „Noi ne concentrăm eforturile ca producţia să aibă acces pe piaţa rusă. Vom întreprinde toate acţiunile în acest sens, dar mai avem nevoie şi de deschiderea părţii ruse pentru soluţionarea problemei”, a mai spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a mai spus că aceste probleme legate de export sunt o lovitură pentru economia ţării. „Resimţim deja efectul acestor interdicţii”, a spus premierul, precizând că urmează să fie făcută o analiză a pierderilor suportate.

Imediat după interdicţia în exportul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, Vlad Filat a făcut un demers către Uniunea Europeană de dublare a exportului de vinuri pe piaţa europeană. Întrebat dacă o va face şi în cazul problemei fructelor şi legumelor, Vlad Filat a spus despre obiectivul Guvernului de a fi creat un fond de intervenţii pentru susţinerea domeniului exporturilor cu o sumă de 150 milioane de euro. Din această sumă 100 milioane de euro o va constitui creditul Băncii Europene de Investiţii, iar alte 50 de milioane un grant de la Comisia Europeană.

Recent, autorităţile de la Moscova au limitat până la 36 numărul companiilor moldoveneşti cu drept de export de legume şi fructe din cele 177 care exportau până în prezent. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.