Acasă Anchete Deva: La Consiliul Judeţean Hunedoara, dedicaţii pentru „ginerică” pe banii statului

Deva: La Consiliul Judeţean Hunedoara, dedicaţii pentru „ginerică” pe banii statului

DISTRIBUIȚI

100109 – 13042011 – Nu doar afacerile preşedintelui Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, prosperă, ci şi cele ale tânărului Robertto Patrick Venter, a cărui firmă – S.C. OLIVENT INVEST S.R.L. din Păuliş – câştigă tot felul de lucrări de investiţii, din bani publici, prin toate colţurile judeţului. De cele mai multe ori firma lui Venter este singurul participant la procedura de atribuire. În județ, Robertto Venter este supranumit ”ginerică”, cunoscută fiind relația acestuia cu fiica președintelui CJ. Una dintre cele mai consistente lucrări încredinţate firmei ginerelui este renovarea faţadei Consiliului Județean. Valoarea contractului este impresionantă – peste 4,6 milioane de lei,  iar contractul a fost atribuit la sfârşitul anului 2009. Mai mult, potrivit unor date publice, în timp, valoarea lucrărilor a crescut, ajungând la 5,5 milioane de lei. Evident noi. Cu un an înaintea aceastei lucrări, SC Olivent Invest SRL a câştigat un alt contract de la CJH, tot pentru construcţii – amenajarea holului principal de acces şi casa scării a CJH – şi tot la clădirea Consiliului Județean. În acest caz, atribuirea contractului s-a făcut prin ”cerere de ofertă”. Iar pentru a avea cea mai bună ofertă, membrii comisiei care a selectat ofertele (directorul tehnic Cornel Pricăjan, șeful Serviciului tehnic, Viorel Rotar şi șefa Serviciului Dezvoltare regională și integrare europeană, Antonela Stan) s-au îngrijit ca SC Olivent Invest SRL să primească informații confidențiale din documentele celorlalți aspiranți la un contract consistent cu statul. Drept urmare, a fost încheiat contractul nr.375/2 iunie 2008, a cărui valoare era de 785.726 de lei. Ca și în alte cazuri, fondurile alocate au fost suplimentate cu aproximativ 50%, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 34/2006, de la bugetul Consiliului Judeţean cu alte 392.237 de lei, prin încheierea contractului nr. 535/21 august 2008, sub pretextul acoperirii unor costuri suplimentare apărute în timpul desfășurării lucrărilor.

În aceeaşi perioadă, firma mai câştiga un contract, finanţat tot de Consiliul Județean Hunedoara pentru ”Reparaţii la Secţia de Pneumoftiziologie, Spitalul Judeţean Deva, etapa II – extindere corp A, reparaţii interioare corp A+B”, în valoare de 96.793,70 de lei în baza contractului nr.394/11 iunie 2008. La toate aceste lucrări, firma Olivent nu a avut nici un contracandidat dornic să execute lucrările finanţate de Consiliul Judeţean. Adjudecarea contractului s-a făcut tot prin simularea procedurii de cerere de ofertă. Ulterior, pentru ”Lucrări suplimentare la obiectivul Reparaţii capitale la Secţia de Pneumoftiziologie, Spitalul Judeţean Deva, etapa II – extindere corp A, reparaţii interioare corp A+B”,  sumele alocate au fost suplimentate cu 48.423,20 de lei, conform contractului nr. 534/21 august 2008. Deşi pentru un om de afaceri poate părea ciudat, Robertto Patrick Venter pare să nu aibă abilitatea de a efectua alte lucrări decât cele care sunt plătite, verificate şi recepţionate de instituţia condusă de „socrul” său.

După ce ani la rândul a funcţionat într-o clădire aflată într-o stare avansată de degradare, clădirea în care funcţionează Centrul Militar Judeţean Hunedoara, din Deva, are o faţadă nouă. Imobilul a fost renovat, investiţia ridicându-se la 2,4 milioane de lei,  banii fiind obţinuţi de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Firma care a primit de la Consiliul Județean Hunedoara lucrarea de reabilitare a clădirii Centrului Militar Judeţean Hunedoara, un monument istoric cuprins în „Ansamblul Urban Piaţa Unirii Deva”, cod LMI HD-II-a-B-03218.09, respectiv etapa de refacere a învelitorilor, a fost tot cea a lui Robertto Venter. În cazul atribuirii contractului nr. 727/9 decembrie 2008, valoarea a fost de 289.000 de lei (fără TVA). În ceea ce privește refacerea faţadelor, renovarea interioarelor şi consolidarea pereţilor afectaţi de eroziune, a fost încheiat un alt contract – nr. 78/8 aprilie 2009 –  pentru o valoare de peste 1,7 milioane lei, suma estimată de autoritatea contractantă a fost stabilită la 1.784.503 de lei, supraevaluată cu aproximativ 30% conform unor experţi în reabilitarea imobilelor de patrimoniu.

„Ne bucurăm că am reuşit să reabilităm această clădire-monument în care creşteau pomii prin tavan, aflându-se într-o stare avansată de degradare. Într-un an de criză, s-au făcut eforturi deosebite pentru ca această clădire să arate pe măsura prestigiului instituţiei, însă a meritat”, declara la vremea respectivă preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.

Rectificări, tot cu dedicaţie specială – Pe de altă parte, aceeași SC Olivent Invest SRL a beneficiat în iunie 2009 de suplimentarea cu peste trei milioane de lei a valorii contractului privind  reabilitarea clădirii şi sălii de spectacol a Teatrului Judeţean Hunedoara. Suplimentarea s-a făcut prin rectificarea bugetului Consiliului Județean al cărui proiect de hotărâre prevedea, printre altele, şi suplimentarea respectivă.

Afacerile familiei președintelui CJ Mircea Moloț nu s-au rezumat doar la obținerea unor finanțări substanțiale pentru diferitele lucrări de infrastructură, ci s-au extins și în alte domenii de activitate. Unul dintre acestea este turismul.

O importantă sursă de sporire a patrimoniului ginerelui președintelui CJ Hunedoara a fost și achiziționarea unei cabane de vânătoare din zona Vața de Jos. În această afacere, de un real folos a fost relația cu Lucian  Stratulat, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara, cel despre care se spune că a a facilitat vânzarea cabanei situate în zona localităţii Căzăneşti. Tranzacţia a avut loc în 2008, iar preţul – 1.500 lei – cu care Robertto Venter a cumpărat clădirea face invidios pe orice om de afaceri dornic să-și dezvolte afacerile în turismul montan. Dacă zona are sau nu turişti nu mai are importanță, pentru că Moloț a înfiinţat o companie de turism finanţată din buget, deci din bani publici, pentru a promova, printre altele, și propriile afaceri. Compania judeţeană de turism Hunedoara a fost înfiinţată la data de 1 decembrie 2009 cu scopul de promovarea prin turism a judeţului Hunedoara, dezvoltarea economică a judeţului prin dezvoltarea sectorului turistic, diversificarea şi creşterea calitativă a serviciilor turistice şi nu în ultimul rând dinamizarea circulaţiei turiştilor şi creşterea numărului de turişti. Cu un buget de peste două milioane de lei, Compania Judeţeană de Turism Hunedoara a fost înfiinţată oficial de Consiliul Judeţean în a cărui subordine va funcţiona. Informaţiile de culise conduc însă către o încrengătură de nume, printre care şi cel al preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, care are numai de câştigat din această afacere plătită din banii statului.

În interiorul Companiei, autorităţile au înfiinţat o agenţie de turism către care CJ Hunedoara dirijează fonduri importante pentru tot felul de proiecte. Capitalul social al Companiei Judeţene de Turism Hunedoara este de 90.000 de lei, împărţit în 9.000 de acţiuni, fiecare acţiune având o valoare nominală de 10 lei. Acţionar unic şi fondator al societăţii este Consiliul Judeţean Hunedoara, iar drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la această societate comercială vor fi exercitate de consilierii judeţeni.

Primul obiectiv turistic scos în faţă de Companie a fost Vaţa Băi, fosta staţiune considerată până nu de mult o perlă turistică a Hunedoarei şi unde chiar Moloţ deţine o pensiune impozantă – Vila Ponor, cunoscută de toţi localnicii.

Vila Ponor – controlată de responsabilul judeţean şi administrată de sora sa – nu a fost omisă din circuitele turistice. În plus, aceasta a fost desemnată de responsabilul județean ca spaţiu de desfăşurare a cursurilor de perfecţionare și specializare profesională a funcţionarilor publici din cele 69 primării din judeţ și instituţii publice descentralizate. Cursul cu care a fost inaugurat proiectul s-a desfășurat în perioada 15 – 19 iunie 2009 și a vizat pregătirea, în domeniul achizițiilor publice, a 16 angajaţi ai administraţiei judeţene. Contravaloarea cazării şi mesei pentru o noapte, pentru o persoană, a fost de 270 de lei, cu mult peste cel practicat în zonă pentru acelaşi gen de servicii.

O altă modalitate de transfer a fondurilor publice către portofoliul privat este includerea aceleiaşi locaţii în derularea unor etape a  programelor cu finanţare europeană. În această situație este proiectul „Eficienţă, calitate, promptitudine în cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara” depus pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative, prin stabilirea susţinerii activităţilor de formare profesională a angajaţilor D.G.A.S.P.C. la Vila „Ponor”. Proiectul în cauză şi cheltuielile legate de acesta a fost aprobat prin Hotărârea nr.172/2009. Conform documentului, aproape un milion de lei sunt prevăzuţi pentru acoperirea contribuţiei din fondurile structurale, iar 19.757,44 de lei reprezintă 2% din valoarea costurilor eligibile şi 144.976,85 lei TVA sunt destinaţi decontării cheltuielilor neeligibile. De un real ajutor în direcționarea acestor fonduri a fost managerul de proiect, Daniel Dan, şeful Corpului de Control al CJ.

Înainte de înfiinţarea Companiei Judeţene de Turism s-a propus salvarea staţiunii Vaţa, care a fost o bună perioadă de timp în administrarea Romtelecom, societate ce deţinea aici unul dintre cele mai luxoase hoteluri din judeţul Hunedoara. După ce Rommtelecom și-a anunțat intenția de a închide stațiunea, aceasta a fost preluată de Ministerul Apărării, care dorea să o redea circuitului turistic şi să o pună la dispoziţia soldaţilor români pentru recuperare. Între timp, Vaţa şi-a pierdut până şi titulatura de staţiune, cu toate că aproape toate planurile anunţate de conducerea CJ erau legate strict de viitorul ipotetic al acestei staţiuni.

Pentru ca obiectivul să fie atins, preşedintele CJ Hunedora a construit structura piramidală a Companiei din oameni unul şi unul, apropiaţi de-ai lui. Astfel, directorul Companiei Judeţene de Turism este generalul Florea Posteucă, personaj implicat în preluarea activelor Romtelecom din Vaţa de către Casa de Asigurări a Ministerului Apărării Naţionale şi director al staţiunii, iar şeful agenţiei de turism din cadrul Companiei este chiar fostul şef al bazei Romtelecom, Marius Avrămică, fost administrator al pensiunii pe care o deţine în Vaţa familia preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.