Acasă Anchete Statul român vinde, cu o grabă suspectă, ce acţiuni mai deţine la...

Statul român vinde, cu o grabă suspectă, ce acţiuni mai deţine la Petrom, prin intermediul ruşilor

DISTRIBUIȚI
petrom

100037 – 11042011 –  Ruşii de la Renaissance Capital alături de alte trei firme va vinde, pentru statul român, 9,84% din acţiunile Petrom pentru un comision neprecizat. Compania rusească Renaissance Capital Ltd., împreună cu alte trei companii, va intermedia vânzarea a 9,84% din acţiunile OMV Petrom care sunt deţinute de stat prin Ministerul Economiei. Renaissance, pe mana unor “baieti” din grupul lui Sebastian Vladescu, unul din ei acuzat de inalta tradare Ministerul Economiei s-a grabit sa parafeze contractul pagubos pentru stat exact cand benzina de top a ajuns la cota de 6 lei/litru. Privatizarea Petrom a fost si, iata, ca inca mai este, un subiect foarte delicat, ne aminteşte agentia.org. Statul a fost acuzat in repetate randuri ca a dat austriecilor de la OMV petrolul romanesc, alaturi de gazele naturale, motiv pentru care acum nu mai are control asupra preturilor acestora.

 Regimul Adrian Nastase a fost acuzat de spaga in acest caz, parafand un contract pagubos pentru statul roman. Nici guvernele Tariceanu, sau Boc nu au ramas fara suspiciuni, cu atat mai mult cu cat afacerea a gravitat in jurul numelui lui Sebastian Vladescu, prezent in ambele Cabinete. Privatizarea Petrom inca se mai arata o sursa profitabila pentru cei aflati la conducerea tarii, iar clientela politica profita de pe urma acestor tranzactii.

Prezentam in cele ce urmeaza rezultatele unei licitatii pe actiunile Petrom, batatoare la ochi, pana si un orb si-ar da seama, macar ar avea suspiciuni privind aranjamente de culise, iar un anchetator specializat ar putea constata fara drept de apel ca este vorba despre inca o licitatie trucata, cum spuneam, paguboasa pentru statul roman. Stat care mai ramasese in aceasta afacere cu o cota redusa din actionariat si cu cativa reprezentanti (minori) in companie, mai mult pentru un asa zis control “antitrust”, dar care, dupa cum constata si azi romanul la pompa de benzina, sau de motorina, nu se realizeaza. Acest control scade si mai mult, prin instrainarea altor parti din actiuni catre firme „de casa”, ale clientelei guvernamentale.

Iata ca acum statul a decis, mai mult pe sest, intrucat opinia publica habar n-are, mai ales pe fondul scumpirilor fara precedent a carburantilor, sa-si vanda o cota parte din actiuni. In total, statul, prin Ministerul Economiei detinea pana la inceputul lunii aprilie 20,64% din actiunile Petrom rezultate de pe urma privatizarii companiei catre OMV, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%. Actionarul majoritar al producatorului de petrol si gaze este grupul austriac OMV, cu 51,01% din actiuni. Guvernul a aprobat, anul trecut, vanzarea pe bursa a 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom. Recent a fost organizata o licitatie pentru vanzarea unui pachet de 9.84 % din actiunile Petrom. Valoarea estimata a acestora s-a cifrat la 500 milioane de euro, la tranzactie inscriindu-se nume cu rezonanta din piata de capital.

La 4 aprilie 2011, au fost anuntate si rezultatele de catre organizatorul licitatiei MECMA/OPSPI:

BCR, Intercapital Invest si JP Morgan – descalificat, Raiffaisen cu Morgan Stanley – 66,2 puncte,  Unicredit cu Goldman Sachs – 68,5 puncte, Alpha Bank cu Nomura – 67,7 puncte, ING cu UBS – 59,73 puncte şi Renaissance Capital, BT Securities, EFG Securities si Romcapital – 92,5 puncte, castigatorul licitatiei.

Ce frapeaza in primul rand e faptul ca acele firme importante de la inceputul listei au pierdut licitatia in favoarea unei asocieri de entitati cvasi-necunoscute, ori capuse ale unor structuri bancare. Si care, culmea, obtine un punctaj net favorabil. Vineri, 8 aprilie a si fost parafat contractul cu rusii de la Renaissance, cu o graba suspecta, care nu a mai dat prilej aparitiei unor posibile contestatii ale licitatiei.

Iata ce declara si un expert in astfel de licitatii la nivel de varf: “Cantonarea tuturor celorlalte oferte fiind la un punctaj de 60 – 68, cu o departajare tehnica greu de facut avand in vedere valoarea competitorilor, se poate trage concluzia ca pretul corect este in jurul sumei in care s-au situat toti ceilalti, iar oferta castigatoare, care  a ajuns la peste 90 de puncte, a venit cu un pret voit de dumping si, mai mult, cunoscandu-se din start cam care ar fi ofertele celorlalti competitor”.

In procesul selectiei castigate de Renaissance Capital, BT Securities, EFG Securities si Romcapital au fost implicati direct: Catalin Doica (fost secretar de stat MEF) si Robert Neagoe (fost sef OPSPI, demis in urma acuzatiilor de inalta tradare in scandalul privatizarii Petrom, la sfarsitul anului 2006), prin firma lor de consultanta Strategic Research Corporation. Alaturi de ei, il gasim pe Bogdan Dragoi (actual secretar de stat MEF) care a participat in calitate de membru in comisia de selectie. Legatura dintre cei trei este binecunoscuta prin asocierile lor cu fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, si prin pozitiile de influenta pe care le-au ocupat in combinatii de afaceri, cu implicare politica. Un alt detaliu deloc de neglijat: actualul sef al OPSPI, Victor Cazana, a fost adus in aceasta institutie chiar de Robert Neagoe.

Oferta financiara depusa de ofertantul selectat a reprezentat 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare. La o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situat undeva la 4 – 5 milioane de euro. E cel putin suspect cum de a ales statul sa piarda inca o data de pe urma tranzatiilor actiunilor Petrom.

În România, dolarul scade, preţul benzinei creşte – La două zile după ce Emil Boc a declarat că nu are ce să facă în privinţa majorării nejustificate a preţurilor la carburanţi, PETROM a scumpit cu 9 bani pe litru benzina şi motorina. Motivaţia este legată, bineînţeles, de cotaţiile externe. Nu au scăzut preţurile însă atunci când cotaţiile internaţionale au fost în descreştere, când dolarul s-a devalorizat în faţa leului, remarcând-use încă o dată că la noi totul este după ureche, după interesele unora.

De-altfel, Guvernul şi producătorii de motorină evită să facă public modul de formare a preţului la acest carburant. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.