Acasă Anchete Bucuresti: Ancheta europeana la Hidroelectrica

Bucuresti: Ancheta europeana la Hidroelectrica

DISTRIBUIȚI

109767 – 26042012 – Consiliul Concurenţei anunţă că a colaborat cu Comisia Europeană şi a transmis informaţiile solicitate, pe baza cărora forul european a declanşat cele cinci investigaţii privind contractele pe termen lung încheiate de Hidroelectrica. Comisia Europeană avea de mai mult timp suspiciuni privind un posibil ajutor de stat acordat prin practicarea unor tarife preferenţiale de către Hidroelectrica, suspiciuni generate şi de plâgerile depuse de Fondul Proprietatea. Ca urmare, Comisia Europeană a declanşat investigaţii pentru a stabili dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.

 Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, Comisia Europeană are competenţe exclusive privind autorizarea ajutoarelor de stat revin Comisiei Europene.

„Noi am asistat Comisia Europeană în analizarea informaţiilor în cadrul procedurii preliminare de investigatie, aceasta fiind singura autoritate care poate analiza dacă tarifele preferenţiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat unii clienţi în dauna concurenţilor” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În prezent, contractele încheiate de Hidroelectrica sunt investigate atât de Comisia Europeană din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cât şi de Consiliul Concurenţei pentru posibile practice anticoncurenţiale prin blocarea accesului pe piaţa de energie electrică.

La începutul acestei luni, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a legii concurenţei de către SC Hidroelectrica SA, SC Energy Holding SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alro SA, SC Elsid SA, SC Electrocarbon SA, SC Euro-P.E.C. SA, SC Luxten Lighting Company SA, SC Electromagnetica SA, SC Energy Financing Team Romania SRL, Energy Financing Team (Switzerland) AG.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost declanşată din oficiu, ca urmare a unor aspecte sesizate pe parcursul anchetei sectoriale privind piaţa de energie electrică din România.

În vederea obţinerii de informaţii necesare evaluării posibilei încălcări a Legii concurenţei, au fost desfăşurate inspecţii inopinate la sediile din România ale tuturor societăţilor comerciale în cauză. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.