Acasă Anchete Gorj: Inca o pisica moarta in curtea lui Victor Ponta: plagiatul prefectului...

Gorj: Inca o pisica moarta in curtea lui Victor Ponta: plagiatul prefectului de Gorj

DISTRIBUIȚI

110320 – 21052012 – Recentele acuzații de plagiat formulate la adresa fostului ministru al Educației, Ioan Mang, au readus în actualitate și alte asemenea dosare ale altor persoane publice. În acest fel a fost readus în prim-plan raportul nr. 219/02.03.2012 al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Științifice, care în urma unor analize amănunţite, confirmă că Liviu Andrei, prefectul de Gorj, a plagiat în lucrarea „Management strategic al administraţiei publice şi al proiectelor europene”, publicată de Liviu Andrei la editura Mirton în 2009, şi în proiectul „Studiu privind strategia instituţiei prefectului – Judeţul Gorj în domeniul calităţii”. Consiliului Naţional de Etică a decis urmăroarele: ”confruntarea dintre lucrarea lui Vasile L. Andrei (elaborată în iulie 2009 n.red) şi cea a absolventului cursurilor

din martie 2009 (este vorba de fosta subalternă, Teodora Vătuiu) indică indiscutabil identitatea, realizarea deseori prin simpla copiere a multor părţi din prima lucrare, în proporţie de 50%”. Mai mult, Consiliul a propus  desfacerea disciplinară a contractului de muncă încheiat între Liviu Andrei şi Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad şi suspendarea pe o perioadă de 3 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs.

Teodora Vătuiu, fostă angajată a Prefecturii Gorj, în prezent conferențiar universitar la Facultatea de Științe Economice din Târgu Jiu, din cadrul Universității ”Titu Maiorescu”, a sesizat Comisia de Etică în legătură cu faptul că actualul prefect de Gorj, Liviu Andrei, i-a copiat cuvânt cu cuvânt o lucrare, pe care a folosit-o la absolvirea cursurilor Institutului Național de Administrație și la concursul pentru un post de profesor universitar. În 2006, Teodora Vătuiu a fost angajată la Prefectura Gorj, cu funcția de consilier I pe problemele minorităților, iar în 2008 a primit sarcina să coordoneze activitatea Compartimentului IT&C şi Informare.

În 2009, absolvă cursurile Institutului Naţional de Administraţie (INA), cu lucrarea „Studiu privind strategia Instituţia Prefectului-judeţul Gorj, în domeniul calităţii”, lucrare în care inserează o cercetare ştiinţifică, despre care spune că are o grafică neuzitată în mod obişnuit la redactarea unor asemena lucrări, fiind o versiune proprie.

În aceeaşi perioadă, Liviu Andrei, şeful ei, o roagă să îi trimită pe e-mail proiectul, pentru a se ghida în redactarea propriilor materiale, în vederea susţinerii aceloraşi examene.

Numai că prefectul a făcut mai mult decât să se inspire din lucrare, a copiat-o integral, şi a susţinut examenul final la INA cu lucrarea ”Managementul Calităţii în Instituţia Prefectului”.După acest moment, Liviu Andrei a inclus această lucrare, împreună cu un proiect derulat de Prefectura Gorj  din fonduri structurale, în cartea “Managementul strategic al administraţiei publice şi al proiectelor europene”, editată şi publicată la  Editura Mirton din Timişoara, lucrare pe care o va folosi la un concurs pentru a deveni profesor universitar la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad.

Iniţial, prefectul a fost la un pas de a îngropa scandalul, pentru că, în urma sesizării pe care Teodora Vătuiu o înaintează în august 2011 către Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, se constituie Comisia de Etică Universitară, Deontologie Profesională și Antiplagiat, din care face parte chiar prefectul Liviu Andrei. Cu alte cuvinte, Andrei se judecă pe sine și respinge sesizarea. Atât doar că noua legislație prevede că în cazul conflictului de interese (cum este și acest caz), sesizările sunt preluate și analizate la nivel național, iar cazul ajunge pe masa Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Științifice, care formulează raportul nr. 219/02.03.2012, unde se confirmă plagiatul. Pentru a nu rămâne cu onoarea nereparată, prefectul Liviu Andrei a anunțat că va contesta decizia CNECS, deși legislația nu prevede o asemenea măsură, ci doar punerea în aplicare a sancțiunilor decise de comisie, pe care, eventual, persoana care se consideră nedreptățită le poate contesta. Cu toate acestea, nimeni din minister nu ia nicio măsură, nici Daniel Funeriu, nici Cătălin Baba, care au trecut între timp pe la MEN, lăsând lucrurile să treacă de la sine.

În plan local, în legătură cu acest caz, circulă informații interesante, care, dacă sunt reale, devoalează complicități până la cele mai înalte nivele ale Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Constatarea CNECS că lucrarea semnalată ar fi copiată în proporție de 50% se datorează faptului că lucrarea în cauză ar fi fost schimbată, cu complicitatea unor persoane cu funcții importante din ANFP, însă exemplarele aflate în depozitele Bibliotecii Naționale, pe care orice editură are obligația de a le depune, conțin integral creația Teodorei Vătuiu, care atenție, este un studiu și nu are ISBN cum are cartea lui Liviu Andrei, ceea ce presupune că, fiind unic autor, conținutul îi aparține în totalitate, fiind tratat ca realizări proprii ale autorului  Andrei și nu ale instituției!

Una din primele vizite pe care premierul Victor Ponta le-a făcut în teritoriu imediat după instalare a fost în județul Gorj, cu prilejul lansării candidaților în alegerile locale. Cu aceasă ocazie, Ponta a afirmat că prefectul de Gorj, Liviu Andrei, se află printre puținii ”aleși” din rândul prefecților care vor fi păstrați în funcție. Afirmația sa a dat prilejul adversarilor politici, după incidentele cu Corina Dumitrescu și Ionel Mang, de a-l acuza în acest fel pe premier că protejează plagiatorii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.