Acasă Anchete Bucuresti: ANAR investeste serios in firmele familiei directorului de investitii Vasile Ofimias

Bucuresti: ANAR investeste serios in firmele familiei directorului de investitii Vasile Ofimias

DISTRIBUIȚI

111084 – 19062012– Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului de coruptie în care a fost implicat numele fostului director al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, Petre Stanciu, că la Ministerul Mediului procurorii fac din nou valuri. De data aceasta este vorba despre contractele pe care Administraţiei Naţionale „Apele Române” le-a încheiat cu o serie de firme din domeniul construcțiilor hidrotehnice, care însă se dovedesc a avea seriose legături de familie și prietenie chiar cu directorul ANAR Vasile Ofimias. Spre exemplu, în luna mai, din bugetul ANAR au fost achitat importante sume de bani către două firme – Aqua Con SA și Grup Hidrocon SA – firme care par să lucreze în tandem, așa se succed, în mod repetat, în documentele ANAR.

Prima dintre aceste firme este controlată de Gheorghe Nicola, persoană despre care directorul Ofimiaș a recunoscut într-o discuție cu ziariștii de la Jurnalul Național că îi este unchi. De altfel, angajații ANAR chiar l-au supranumit pe Gheorghe Nicola ”unchiul”, fie pentru că sunt la curent cu această legătură de rudenie, fie pentru că relațiile sunt atât de frecvente și apropiate încât cei doi par să fie o familie. Printre numeroasele contracte pe care Nicola le-a obținut de la ANAR sunt amenajarea Văii Bucureşci (Hunedoara), prin încredinţare directă, regularizarea albiei râului Pian, în aval de localitatea Strungari (Alba), prin licitaţie deschisă, reabilitarea și amenajarea pârâului Crevedia (Hunedoara), prin încredinţare directă, apărare împotriva inundaţiilor din râul Jiu a incintei mănăstirii Lainici etapa a II-a (Gorj), prin cerere de ofertă, apărare de mal şi reprofilarea albiei râului Jiul de Vest în zona localității Lupeni (Hunedoara), prin licitaţie, precum și alte numeroase lucrări hidrotehnice obținute în asociere cu alte firme.

Cea de-a doua firmă care obține lejer contracte de la ANAR este Grup Hidrocon SA, firmă al cărui acționar și administrator a fost Iulian Zaharia, un fost partener de afaceri al directorului de investiţii al ANAR. Legătura dintre cele două firme este realizată prin Mihaela Nicola, fiica lui Gheorghe Nicola, cea care a preluat la un moment dat parte din acțiunile Aqua Con SA. Alte acțiuni s-au plimbat pe la Elena Mureșan, pentru ca în cele din urmă în 2011 să ajungă tot la Iulian Zaharia. Între 2007 și 2011, Grup Hidrocon a încasat de la ANAR aproape 29 milioane lei.

În schimbul sprijinului acordat, Vasile Ofimiaş primeşte diverse avantaje materiale, cele mai uşor de verificat fiind automobilul SUV Volvo XC60 cu care se deplasează şi vila din Voluntari deţinută, o altă coincidenţă, în aceeaşi curte cu vila prietenului său Iulian Zaharia.

Pe aceeași listă a plăților făcute de la bugetul ANAR în mai 2012 figurează o altă firmă cunoscută pentru relațiile cu Ministerul Mediului – SC LESCACI COM SRL din Satu Mare, despre al cărei patron, Ion Ciocan (prieten de petrecere cu Ofimiaș), se discuta anul trecut că a renovat apartamentul fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely.

Vasile Ofimiaș este cercetat penal din 2011 pentru corupție, însă acest lucru nu deranjează pe nimeni din minister sau ANAR, din moment ce nimeni nu i-a spus să facă un pas înapoi cel puțin până se limpezesc lucrurile în privința acuzațiilor de corupție care îi sunt aduse. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.