Acasă Anchete Gorj: Tg. Jiu, urmatorul Sighet? Autoritati inconstiente sau indolente?

Gorj: Tg. Jiu, urmatorul Sighet? Autoritati inconstiente sau indolente?

DISTRIBUIȚI
9

9111181 – 22062012 – In luna februarie, la Sighetul Marmatiei a avut loc o explozie soldată cu 21 de victime (morti si răniti). Ancheta a stabilit ca accidentul s-a produs din cauza inconstientei si lipsei de rigoare a celor care trebuiau să verifice respectarea normelor privind exploatarea retelelor de gaz. Sighetul Marmatiei nu este singurul oras în care există astfel de situatii de neglijentă din partea autoritătilor.La Tg. Jiu, spre exemplu, desi de data aceasta reprezentantii Societătii Nationale de Transport Gaze Naturale ”TRANSGAZ” S.A. Medias au sesizat administratia locală (primăria) în legătură cu riscul la care sunt expusi vizitatorii târgului auto din localitate, nimeni din administratie nu miscă un deget pentru a îndrepta lucrurile.

Firma de transport gaze a transmis primăriei un document (adresa nr. 18552) prin care avertizează cu privire la pericolul la securitatea fizică a locuitorilor orasului, prin amenajarea unui ”târg auto” chiar deasupra magistralei de gaze.

doc_gaze_Tg_Jiu

Locuitorii din Târgu-Jiu ar trebui să stie că târgul auto amenajat de SC Succes Nic Com S.R.L. nu are autorizatie si că a fost amenajată chiar în zona de protectie a unor magistrale care transportă gazele naturale, încălcând flagrant prevederile Legii constructiilor (nr. 50/1991) si a normelor legale pentru proiectarea si executia conductelor de alimentare si transport a gazelor naturale.

Firma Succes Nic Com S.R.L. Bâlta sustine că are avizele necesare din partea TRANSGAZ S.A., ceea ce este adevărat, însă avea obligatia să respecte conditiile obligatorii de securitate si securizare a infrastructurii, asa cum apare si în autorizatia de construire nr. 7/12.01.2012, eliberată de Primăria Municipiului Târgu-Jiu, care prevedea executia lucrărilor aferente proiectului în conformitate cu cerintale S.N.T.G.N. ”TRANSGAZ” S.A. Medias.

Dar cum interesele economice personale si obtinerea unui profit rapid, indiferent de consecintele asupra semenilor sunt mai puternice în Gorj decât legea, firma puternicului om de afaceri Nicolae Sarcină s-a apucat de excavat si turnat betoane la întâmplare si de amenajat cotinete pentru grătare si frigărui, fără să tină seama de avize si interdictii, asa că, suntem tragedia de la Sighet poate să se repete în orice moment si pe plaiurile oltenesti de sub munte, dar la alte dimensiuni, mult mai mari.

TRANSGAZ Medias a sesizat primăria condusă de Florin Cârciumaru că respectivele constructii ”pun în pericol grav integritatea conductei si pot provoca accidente tehnice soldate cu explozii si incendii de proportii având în 17vedere capacitatea de transport a acesteia”, specialistii cerând ”sistarea lucrărilor de amenajare si interzicerea accesului persoanelor si mijloacelor auto de transport” în zonă.

Interesantă sau mai degrabă inconstientă este reactia primarului Florin Cârciumaru în această situatie, de o gravitate fără precedent, în contextul în care locul respectiv este frecventat, în fiecare joi si duminică, de sute de persoane, care se bat pe tarabele de mici unde se lucrează cu focul deschis, primarul refuzând sistarea lucrărilor si interzicerea organizării evenimentelor, desi Legea 50/1991 îl obligă să ia măsuri.

Controalele primăriei au fost făcute de formă, pentru că hârtiile de la TRANSGAZ trebuiau acoperite într-un fel. În urma controalelor s-a dispus sistarea unor lucrări terminate, însă nimănui nu pare să-i fi trecut prin minte să interzică organizarea evenimentelor publice lângă conductele cu gaz. Interesele economice par astfel mai importante si mai presus de viata oamenilor.

19Angajatii TRANSGAZ recunosc că în zonă se simt emanatii puternice de gaze, iar o eventuală deflagratie ar avea efecte catastrofale, în conditiile în care, în vecinătate există si o statie de combustibil a OMV PETROM, un segment de cale ferată pe ruta Târgu-Jiu – Petrosani si o statie de transformare a TRANSELECTRICA, creând un peisaj apocaliptic, lucru care nu pare să-i trezească fiori lui Florin Cârciumaru, interesat mai mult de imaginea publică si băile de multime cu ocazia ”festivalurilor” cu multi mici si bere … onorate cu succes de prezenta firmelor primului investitor al Gorjului, Nicolae Sarcină.

Angajati ai primăriei, care doresc să-si protejeze identitatea, spun că Nicolae Sarcină este unul dintre sponsorii primarului Florin Cârciumaru, ceea ce-l împiedică pe edil să-si facă treaba impartial, preferând promovarea propriei imagini.

Poate că primarul se va trezi la realitate abia după ce conducta de gaz va sari în aer si abia atunci să înteleagă că nimeni nu este mai presus de lege, nici chiar prietenul Nicolae Sarcină.

Dacă autoritătile locale nu îsi vor lua în serios treaba si nu vor constientiza pericolul la care sunt expusi cetătenii, Tg. Jiu poate ajunge în orice moment pe harta oraselor cu evenimente tragice ale României, alături de Sighet, Mihăilesti sau Petrila. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.