Acasă Politic Bucuresti: ANI cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul Mircea Diaconu

Bucuresti: ANI cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul Mircea Diaconu

DISTRIBUIȚI

114321 – 31102012 – Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa sesizeze magistratii de la Curtea Constitutionala il legatura cu decizia Senatului ca Mircea Diaconu sa isi pastreze functia in Parlament.

„Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul Romaniei, privind punerea in executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, definitiva si irevocabila, va rugam sa analizati posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice, in conformitate cu dispozitiile art. 24 din Legea nr. 317/2004”, se arata in cererea depusa de presedintele ANI, Horia Georgescu.

Georgescu subliniaza ca decizia ICCJ prin care a fost mentinut ca temeinic si legal Raportul de evaluare intocmit de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu, a ramas definitiva si irevocabila la data de 19 iunie.

„Parlamentul Romaniei reprezentand puterea legislativa, in conformitate cu prerogativele sale si cu dispozitiile Legii nr. 176/2010 avea obligatia sa puna in executare de indata si intocmai Decizia nr.3104/21 iunie 2012 definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind pe senatorul Mircea Diaconu. Votul negativ exprimat de Parlamentul Romanei, ca reprezentant al puterii legislative de a pune in executare Decizia nr.3104/21 iunie 2012 afecteaza, in mod grav statul de drept si principiul constitutional al separatiei puterilor in stat. 

De asemenea Parlamentul Romaniei, prin obstructionarea executarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, impiedica infaptuirea justitiei”, se mai arata in solicitarea CSM.

Seful ANI mentioneaza ca au fost incalcate dispozitiile art. 1 alin (4), in conformitate cu care statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale precum si dispozitiile art. 1 alin (5) din Constitutia Romaniei potrivit carora in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

„Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta garantul independentei si infaptuirii justitiei, potrivit Legii nr. 317/2004 republicata privind Consiliul Superior al Magistraturii”, se mai arata in documentul citat. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.