Acasă Politic Bucuresti: Traseul fugii lui Hayssam, refacut dupa codurile IMEI ale telefoanelor si...

Bucuresti: Traseul fugii lui Hayssam, refacut dupa codurile IMEI ale telefoanelor si inregistrarile Politiei Rutiere

DISTRIBUIȚI

114077 – 22102012 –  Scoaterea lui Omar Hayssam din țară a fost pregătită cu minuțiozitate de complicii acestuia, sub atenta îndrumare a singurului personaj condamnat în România pentru fapte de terorism.

Potrivit documentelor din dosar, Omar Hayssam și-a pregătit plecarea din România încă din perioada în care se afla în detenție, atunci când cerea fraților săi să facă orice” pentru a-l scăpa de pușcărie. Eliberat la cererea procurorului de caz, Omar Hayssam a coordonat pregătirile plecării sale, folosindu-și frații și apropiații pentru realizarea aranjamentelor și verificarea detaliilor legate de scoaterea sa din țară. Procurorii au scris în rechizitoriu că toate aceste pregătiri s-au realizat după regulile unei acțiuni conspirate, fiecare participant primind sarcini foarte clare pe care le avea de îndeplinit. Mai mult, pentru ca pregătirile și fuga propriu-zisă să nu fie periclitate de intervențiile autorităților, cei implicați au folosit mai multe autoturisme, telefoane și cartele telefonice, pe care le schimbau des, pentru a nu fi interceptați.

Potrivit datelor din dosar, Mahmoud Omar (fratele lui Hayssam), un bun cunoscător al portului, a primit sarcina de a stabili legătura cu armatorul Mustafa Tartousi și a de a facilita accesul lui Hayssam în port.

De asemenea, conform rechizitoriului, frații lui Hayssam au mai fost însărcinați cu ”procurarea mijloacelor necesare plecării conspirate din București cum ar fi telefoanele mobile sau autovehiculele cu care Omar Hayssam nu mai circulase niciodată; asigurarea deplasării până în municipiul Constanța, unde se realiza joncțiunea cu Mustafa Tartoussi; supravegherea, atunci când era necesar, anunțarea oricărui control inopinant efectuat de autorități la domiciliul său pe toată perioada acțiunilor premergătoare părăsirii țării; construirea sau susținerea unor alibiuri cât mai convingătoare prin determinare la declarații neconforme realității a altor persoane din comunitatea arabă sau alte medii pe care le frecventau; ascunderea, prin intoxicarea autorităților judiciare și a opiniei publice, a faptului că Omar Hayssam a părăsit teritoriul țării și a datei la care a plecat acesta”.  

Pornind de la identificarea telefoanelor (pe baza codurilor IMEI), a cartelelor telefonice folosite (a căror poziție geografică a fost refăcută cu ajutorul releelor de telefonie mobilă) și a înregistrarilor de pe camerele video ale Poliției Rutiere, anchetatorii au reconstituit traseele parcurse de Omar Hayssam și frații acestuia. Ultima dată oficială în care prezenţa lui Omar Hayssam este atestată în România este ziua de 28 iunie 2006, când a fost fixat un termen de judecată în dosarul de terorism. În aceeași zi, Omar Mahmoud (fratele lui Hayssam) s-a deplasat cu un BMW în direcţia Constanţa, fiind surprins de camerele radar ale Poliţiei Rutiere pe raza localităţii Coşereni, Ialomiţa. A doua zi, pe 29 iunie 2006, Mukhles, celălalt frate al lui Hayssam, a plecat spre Constanța, via Urziceni, pentru a verifica traseul pe care urma să circula Hayssam. Autoturismul cu care Mukles a plecat spre Constanța, aparținea Rio Bucovina, și fusese înmatriculat cu două zile înainte. La Constanța, Hayssam a fost preluat de Mustafa Tartoussi, împreună cu care a ajuns la vasul ”Iman T”, cu ştiinţa comandantului navei Yousef Tartoussi, vărul lui Mustafa.www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.