Acasă Politic București: ”Băieții deștepți” atacă Hidroelectrica din toate direcțiile

București: ”Băieții deștepți” atacă Hidroelectrica din toate direcțiile

DISTRIBUIȚI
hidroelectrica

hidroelectrica113818 – 10102012 – Judecătorii CAB se vor pronunța joi, 11 octombrie, în legătură cu recursul SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alpiq Romindustries SRL şi al sindicatului ”Hidrosind” la decizia Tribunalului Bucureşti,

care a hotărât reorganizarea Hidroelectrica şi începerea procedurii de insolvenţă.

În condiţiile în care Curtea de Apel va admite recursul celor două companii şi cel al sindicatului „Hidrosind” la decizia Tribunalului Bucureşti de reorganizare a companiei şi de intrare în insolvenţă, Hidroelectrica va intra în faliment în maximum două luni şi va trebui să plătească şi sumele aferente perioadei insolvenţei către SC Alpiq Romenergie SRL şi SC Alpiq Romindustries SRL.

Practic, dacă instanţa hotărăşte anularea insolvenţei la Hidroelectrica, ar trebui reluate contractele defiinţate cu “băieţii deştepţi”, ceea ce va afecta situaţia financiară a companiei prin condiţiile de cantitate şi preţ păguboase, dar şi prin obligaţia compensării cantităţilor nelivrate de la momentul denunţării sau renegocierii.

În cazul în care Hidroelectrica iese din insolvenţă prin admiterea recursului, măsurile luate de administratorul judiciar nu sunt desfiinţate automat, ci rămân valabile în baza puterii conferite de hotărârea judecătorească executorie.

După intrarea Hidrolectrica în insolvență, administratorul judiciar a renegociat contractele încheiate de cel mai mare producator de energie din România cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica și a denunțat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania și Euro P.E.C.

Un raport al Euro Insol administratorul judiciar al Hidroelectrica, prezintă o analiză a evoluției societății în ultimii 3 ani și identifică nouă cauze care au dus Hidroelectrica într-o asemenea situație : contractele de furnizare energie electrică către ”băieții deștepți”, cumpărarea de energie electrică de la producătorii termo și revânzarea acesteia sub prețul de achiziție, creșterea tarifului apei uzinate de peste patru ori într-un singur an, contracte paguboase de mentenanță încheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungită, nesustenabilitatea contractului colectiv de muncă raportată la indicatorii economico-financiari ai societății, vânzarea de energie electrică în piața reglementată sub prețul de cost și derularea unor proiecte de investiții cu componenta energetică secundară. Aceste cauze au provocat doar în ultimii ani pierderi pentru Hidroelectrica de peste 2 miliarde euro.

Mai mult, deși anul trecut firma a raportat un profit de 1,5 mil. euro, noii administratori au constatat că de fapt acest lucru a fost o greșeală, în realitate anul 2011 lăsând un minus de circa 30 de milioane de euro în sistemul energetic românesc. Greșeala de calcul a trecut de „filtrul” KPMG, firma de consultanță parte a grupului Big Four, care a auditat în 2011 rezultatele Hidroelectrica. KPMG, una dintre cele mai mari firme de audit și consultanță din lume, a semnat raportul auditorului pe 2011.

Avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, spune că firma KPMG a recunoscut că a greșit. ”Compania trebuia să înregistreze anul trecut o pierdere de 124 de milioane de lei. Acum au fost rectificate situațiile financiare pentru că nu au fost incluse amortizările de 138 de milioane de lei. Așa a ieșit compania pe profit”, a explicat Borza. Compania a fost pe pierdere si în primele șase luni ale anului, iar finalul lui 2012 ar putea marca un minus de 100 de milioane de euro, rezultat negativ care-l depășește și pe cel din 2003, an rămas în istorie pentru seceta extremă.

Potrivit unui comunicat de presă al administratorului special al Hidroelectrica, companiile Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries aveau încheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrică la prețuri net inferioare prețului pieței, prelungite până în 2018.

”În timp ce Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 109 milioane lei în 2011, firmele Alpiq au realizat în 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajați. Doar din derularea celor două contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei”, se mai spune în comunicatul Euro Insol.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană analizează un posibil ajutor de stat ilegal acordat de Hidroelectrica, tocmai prin încheierea contractelor bilaterale directe cu “băieţii deştepţi”. Nu este exclus ca între timp Comisia Europeană să decidă că ”băieții deștepți” au beneficiat de un ajutor de stat ilegal şi vor trebui să dea Hidroelectrica banii înapoi.

Un alt efect al anulării insolvenței Hidroelectrica, va fi revenirea la conducerea companiei a celor 69 de directori (18 de la nivel central şi 51 de la nivelul sucursalelor), parte din ei responsabili de starea în care a ajuns compania de stat, mai ales din cauza multiplelor legături cu băieţii deştepţi sau cu baronii locali. „Se pare însă că băieții deștepți utilizează nu numai căile de atac permise de lege, ci și diverse tertipuri avocățești și procedurale pentru a-și proteja interesele și câștigurile exorbitante pe care le obțineau din contractele bilaterale, anterior denunțării lor de către administratorul judiciar. Astfel, Alpiq RomIndustries și Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de strămutare a dosarului de insolvență la Înalta Curte de Casație și Jusției încercând să obțină strămutarea dosarului de pe rolul Tribunalului București pe rolul unei alte instanțe din țară”, a explicat Remus Borza, reprezentantul Euro-Insol SPRL, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Lupta pentru menținerea contractelor păguboase pentru statul român a ajuns în instanță după deciziile administratorului judiciar, dar se pare că nu doar pârghiile din justiție sunt folosite pentru anularea insolvenței, ci și alte căi de atac. Una dintre acestea, este demonizarea administratorului judiciar în cadrul unor emisiuni televizate. În ultimele zile, după ce Curtea de Apel București a amânat prinunțarea unei decizii în acest caz, la mai multe posture de televiziune unii formatori de opinie, uneori fără legătură cu subiectul discutat, au adus în atenție cazul avocatului Remus Borza, pe care l-au acuzat, în mod repetat, că obține o sumă prea mare pentru insolvența Hidroelectrica.

Adunarea generală a creditorilor a reconfirmat în 14 septembrie administratorul judiciar şi a aprobat programul de reorganizare a societăţii, onorariul şi comisioanele acestuia, precum şi desemnarea persoanelor din Comitetul Creditorilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.