Acasă Politic Arges: Protest la Arpechim. Executorul judecătoresc a fost bruscat

Arges: Protest la Arpechim. Executorul judecătoresc a fost bruscat

DISTRIBUIȚI

114855 – 23112012 – Sute de salariţi ai Arpechim Piteşti protestează vineri, nemulţumiţi că aproape 1.000 de bunuri ale combinatului vor fi scoase la licitaţie. Executorul judecătoresc a fost bruscat şi scos afară.

În jur de 300 de salariaţi de la Divizia Petrochimică Bradu s-au adunat vineri dimineaţă să protesteze. La Bradu urma să se ţină o licitaţie la care erau scoase circa 1.000 de bunuri ale întreprinderii Arpechim Piteşti. Această măsură a fost decisă pentru recuperarea unei datorii de 7 milioane de euro, însă bunurile scoase la licitaţie valorează mult mai mult, circa 42 de milioane de euro.

Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile şi se tem că odată cu scoaterea la vânzare a acestor bunuri îşi vor pierde şi locurile de muncă.

Ei spun că executorii judecătoreşti nu vor putea intra. „Intră doar dacă ne omoară pe noi”, afirmă un protestatar.

Arpechim este parte componentă a Oltchim, iar fără această instalaţie, spun muncitorii, combinatul nu poate funcţiona şi va merge numai pe pierdere.

Liderul sindical de la Oltchim, Corneliu Cernev, le-a recomandat muncitorilor să facă lanţuri umane în jurul combinatului şi să nu lase pe nimeni să intre în Arpechim până când nu apare o ordonanţă de întreruptere a licitaţiei.

Remus Vulpescu, fost şef al privatizării, în prezent consilier al ministrului economiei, a declarat la Digi24 că executarea silită este „vădit ilegală” şi l-a acuzat pe fostul director al combinatului, Constantin Roibu, că a provocat intenţionat falimentarea întreprinderii.

Bunurile trebuie scoase la licitaţie în baza a două contracte de ipotecă mobiliară încheiate în 21 iunie şi 26 iulie între combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea şi o societate din Liechtenstein, în temeiul acestora debitorul fiind obligat faţă de creditor la plata sumei de 7.046.420,44 de euro, reprezentând contravaloarea preţului livrărilor de propilenă şi ortoxilen.

Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom. OMV Petrom a renunţat în anul 2009 la activitatea de petrochimie de pe platforma de la Arpechim, al cărei unic beneficiar era combinatul Oltchim. Prin această tranzacţie, OMV Petrom a transferat activele fixe aferente activităţii de petrochimie, care includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilenă de joasă densitate şi polietilenă de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.