Acasă Politic Bavaria: Primul Forum Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării

Bavaria: Primul Forum Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării

DISTRIBUIȚI

114929 – 27112012 – Primul Forum Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării, care are loc la Regensburg, în Bavaria, pe 27 si 28 noiembrie a. c.., va celebra rezultatele primului an de la lansarea acestei strategii.

La forumul ale cărui gazde vor fi landul Bavaria şi comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn, va participa şi cancelarul german Angela Merkel, care va susţine discursul principal.

Strategia Dunării vine cu soluţii comune la provocări cu care se confruntă 14 ţări şi care ţin de domenii variate, precum transport, securitate, turism, mediu, energie, ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică.

În anticiparea forumului, comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn, a spus: „Sunt convins că această strategie are o contribuţie esenţială la competitivitatea acestei regiuni a Europei.Proiectele înregistrează progrese tot mai mari şi dau deja rezultate.La Regensburg vom discuta modurile în care putem face ca această strategie să fie cât mai eficientă posibil, astfel încât să aducă schimbări cu impact real asupra vieţilor oamenilor din întreaga regiune a Dunării,atât în prezent, cât şi în următoarea perioadă bugetară a UE.”

La Forumul Anual vor participa reprezentanţi din cele 14 ţări implicate în strategie, inclusiv numeroşi miniştri şi secretari de stat, cu scopul de a face un bilanţ şi de a trasa planuri pentru viitor. Vor fi de asemenea prezente personalităţi din sectorul privat, din mediile regionale de afaceri, din societatea civilă şi din mediul academic. În 28 noiembrie, acestora li se va alătura cancelarul Merkel, care îşi va susţine discursul la ora 14.15.

Lansată la 13 aprilie 2011, Strategia UE pentru regiunea Dunării generează o mai strânsă cooperare între ţările şi regiunile din macroregiunea Dunării. Scopul ei este de a atrage investiţii strategice în domenii cheie şi de a crea reţele care să reunească atât administraţii politice, cât şi antreprenori, întreprinderi mici şi cercetători pentru a dezvolta cooperarea în domenii precum securitatea şi turismul.

Această strategie a dat deja naştere unor iniţiative şi proiecte majore, printre care se numără: memorandumul de înţelegere dintre România şi Bulgaria privind navigaţia pe Dunăre; modelul de piaţă a gazelor naturale pentru regiunea Dunării,cu rezultate atât de încurajatoare încât se intenţionează extinderea lui la întreaga UE; turismul pe Dunăre: marcă unică – un concept inovator de marketing la nivelul macroregiunii, care include ideea de transport sustenabil cu ambarcaţiuni şi biciclete şi o nouă flotă de croazieră care se află deja în construcţie; aplicarea legii – în cadrul acestei iniţiative, regiunile colaborează cu Europol în proiecte precum detectarea crimei organizate şi combaterea corupţiei în regiunea Dunării; proiectul privind riscul de inundaţii pe Dunăre – 19 instituţii din 8 ţări participă la realizarea hărţilor de inundabilitate şi la protejarea regiunii; Danube Business Forum– prima platformă de comunicare şi colaborare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din aceste regiuni, în care sunt implicate 300 de IMM‑uri; proiect privind navele inovatoare: dezvoltarea transportului sustenabil pe Dunăre – soluţii tehnologice noi dezvoltate împreună cu departamentul pentru cercetare şi inovare al Comisiei.

Consiliul European i-a cerut Comisiei să prezinte, până în iunie 2013, primul raport asupra progreselor înregistrate în cadrul Strategiei Dunării. Ca pas premergător acestui raport, Comisia îşi va prezenta cu ocazia forumului din Regensburg documentul de reflecţie privind rezultatele de până acum şi modalităţile de îmbunătăţire în viitor a performanţelor strategiei.

Ţările care participă la Strategia UE pentru regiunea Dunării sunt:Germania (Baden‑Württemberg şi Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Moldova şi Ucraina.

Din România participă ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.