Acasă Politic Bruxelles: Al doilea raport al Comisiei privind starea spaţiului Schengen

Bruxelles: Al doilea raport al Comisiei privind starea spaţiului Schengen

DISTRIBUIȚI

114956 – 27112012 – Datorită spaţiului Schengen de liberă circulaţie, peste 400 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene din 26 de ţări europene şi un număr tot mai mare de resortisanţi ai ţărilor terţe

călătoresc fără a face obiectul unor controale la frontierele interne. Comisia Europeană a adoptat cel de al doilea raport al său privind „bilanţul de sănătate” al spaţiului Schengen, o prezentare generală semestrială privind funcţionarea acestuia.

Raportul descrie cu claritate starea spaţiului Schengen pentru a asigura, în rândul tuturor ţărilor care participă la acesta, interpretări şi puneri în aplicare coerente ale normelor comune.

„Libertatea de circulaţie în spaţiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări europene. Pentru menţinerea unui spaţiu fără controale la frontierele interne este necesar ca toţi membrii săi să depună eforturi şi să se implice în mod continuu. Este nevoie de încredere reciprocă, de un cadru european adecvat, de dezbateri transparente şi o cooperare constructivă. În vederea consolidării spaţiului Schengen trebuie să îmbunătăţim evaluarea şi monitorizarea. Invit Consiliul şi Parlamentul European să facă progrese în cadrul negocierilor în curs privind propunerile Schengen”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

Acest al doilea raport se referă la perioada 1 mai 2012–31 octombrie 2012 şi evaluează în special:

Situaţia la frontierele externe ale spaţiului Schengen şi în interiorul acestuia – În perioada aprilie-iunie 2012 au fost detectate aproximativ 23.000 de treceri neregulamentare ale frontierei, ceea ce reprezintă o scădere de 44 % în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2011, când se afla în plină desfăşurare „Primăvara arabă”. Cu toate acestea, s-a raportat o creştere cu 29 % a cazurilor detectate la frontierele terestre dintre Grecia şi Turcia. 56 % din numărul total de cazuri au fost detectate la această secţiune a frontierei, care rămâne principalul punct de intrare pentru migraţia neregulamentară în UE. De la realocarea, în august 2011, a unor efective de aproximativ 1.800 de poliţiştii de frontieră (operaţiunea „Shield”), controalele la această secţiune a frontierei s-au îmbunătăţit considerabil, autorităţile elene raportând o scădere accentuată a cazurilor de treceri neregulamentare ale frontierei detectate în regiunea Evros.

De asemenea, s-au depus eforturi pentru a îmbunătăţi colectarea informaţiilor privind fluxurile de migraţie în spaţiul Schengen. Comisia va continua să caute modalităţi de îmbunătăţire suplimentară a colectării datelor şi a analizei mişcărilor migratorii neregulamentare.

Aplicarea normelor Schengen – În cele şase luni care fac obiectul raportului, controalele la frontierele interne au fost reintroduse de două ori, şi anume de Spania, între 28 aprilie şi 4 mai 2012, cu ocazia reuniunii Băncii Centrale Europene de la Barcelona, din 2-4 mai 2012 (669.385 de persoane au fost verificate la frontiera terestră cu Franţa, precum şi în aeroporturile din Barcelona şi Gerona, refuzându-se intrarea unui număr de 68 de persoane), şi de Polonia, între 4 iunie şi 1 iulie, cu ocazia Campionatului de fotbal Euro 2012 (28.980 de persoane au fost verificate la frontierele interne ale Poloniei, refuzându-se intrarea unui număr de 22 de persoane şi fiind reţinute 15 persoane).

În mai multe state participante s-au efectuat verificări la faţa locului menite să controleze aplicarea corectă a normelor în ceea ce priveşte frontierele maritime (în Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia şi Slovenia), cooperarea poliţienească (în Ungaria, Slovacia, Republica Cehă şi Polonia), frontierele aeriene (în Estonia, Letonia şi Lituania), protecţia datelor (în Estonia, Letonia, Lituania, Malta şi Slovenia), SIS/Sirene (în Danemarca, Islanda şi Norvegia) şi vizele (în Letonia şi Lituania). Aceste evaluări nu au arătat tipul de deficienţe care ar necesita o acţiune imediată din partea Comisiei.

Procedurile de eliberare a vizelor – La 10 mai 2012, Sistemul de Informaţii privind vizele (VIS) a fost lansat cu succes în a doua regiune de utilizare, şi anume Orientul Apropiat (Israel, Iordania, Liban şi Siria). La 2 octombrie 2012 au început operaţiunile VIS în a treia regiune, şi anume cea a Golfului (Afganistan, Bahrain, Iran, Irak, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Yemen). VIS funcţionează bine şi, până la 4 noiembrie 2012, a prelucrat aproximativ 1.800.000 de cereri de viză, a eliberat aproximativ 1 500 000 de vize şi a respins aproximativ 220.000 de cereri de vize.

În septembrie 2011, Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru a consolida eficacitatea, şi legitimitatea sistemului Schengen. În comunicarea sa intitulată „Guvernanţa Schengen – consolidarea spaţiului fără controale la frontierele interne”, Comisia şi-a anunţat intenţia de a prezenta instituţiilor UE, de două ori pe an, o imagine de ansamblu a funcţionării sistemului Schengen.

Aceste rapoarte stau la baza dezbaterilor în Parlamentul European şi în Consiliu, contribuind la consolidarea orientărilor politice şi a cooperării între ţările Schengen. Primul raport al Comisiei a fost adoptat în luna mai a anului trecut, fiind discutat în Consiliu, la 7 iunie 2012, şi în Parlament, la 4 iulie 2012.

În plus, sunt în curs negocieri privind cele două propuneri legislative prezentate în septembrie 2011 şi Comisia este optimistă în ceea ce priveşte ajungerea la un compromis satisfăcător între legiuitori.

Aceste propuneri legislative prevăd un sistem mai solid de evaluare şi monitorizare la nivelul UE pentru verificarea şi asigurarea aplicării normelor Schengen, precum şi un mecanism decizional european mai structurat, care ar putea permite, în situaţii cu adevărat excepţionale, reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în caz de ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.