Acasă Politic Bruxelles: Daciana Sarbu cere Comisiei Europene o strategie europeana privind sanatatea copiilor

Bruxelles: Daciana Sarbu cere Comisiei Europene o strategie europeana privind sanatatea copiilor

DISTRIBUIȚI

114614 – 13112012 –Daciana Sarbu, eurodeputat PSD, solicita Comisiei Europene pregatirea unei strategii europene privind sanatatea copiilor, finantata prin fonduri europene, care sa includa prioritar politici privind alimentatia sanatoasa. Solicitarea face obiectul unei scrisori transmise marti institutiei europene.

“Ca membra a Comisiei pentru Sanatate Publica din PE, va propun o initiativa ce poate contribui la reducerea incidentei bolilor cronice in Uniunea Europeana – o Strategie Europeana privind Sanatatea Copiilor. O asemenea strategie trebuie sa se axeze in primul rand pe politici de preventie, avand un obiectiv dublu: 1) imbunatatirea starii de sanatate fizica si mentala a copiilor si 2) incurajarea adoptarii unui stil de viata sanatos de la cele mai mici varste. In acest fel, efectele strategiei pe care v-o propun s-ar resimti atat asupra copiilor, precum si, implicit, la nivelul starii de sanatate a generatiilor viitoare de adulti, ceea ce inseamna impact pozitiv pe termen lung in societate si chiar in economie”, subliniaza Daciana Sarbu in apelul sau.

Daciana Sarbu atrage atentia Comisiei Europene ca aceasta strategie trebuie finantata din fonduri europene si ea trebuie sa aiba in vedere disparitatile in materie de sanatate dintre statele membre ale UE, dar si din interiorul acestora: “O astfel de strategie trebuie sa fie tina cont si de uriasele inegalitati in privinta sanatatii copiilor ce persista in Uniunea Europeana. Finantata prin fonduri europene si luand in considerare diferentele dintre statele membre, precum si din interiorul acestora, o asemenea initiativa poate aduce beneficii importante in domeniul sanatatii”.

Bolile cronice care afecteaza un numar mare de cetateni europeni – printre ele numarandu-se diabetul si bolile de inima – produc suferinta si influenteaza calitatea vietii acestora si, in acelasi timp, pun o presiune accentuata asupra sistemelor de sanatate europene. Insa, subliniaza eurodeputata, “in foarte multe cazuri ele pot fi prevenite, daca se opteaza pentru un stil de viata sanatos si daca acesta este accesibil pentru toata lumea”.

Daciana Sarbu considera ca elementul cel mai important al unei asemenea strategii trebuie sa vizeze alimentatia, prin programe de informare si educatie nutritionala: “Din punctul meu de vedere, prioritara este o politica europeana vizand alimentatia copiilor, insa Strategia Europeana privind Sanatatea Copiilor ar trebui sa aiba obiective mai largi, insistand inclusiv asupra activitatii fizice si miscarii, dar si asupra combaterii unor deprinderi precum fumatul si consumul de alcool, ce tind sa fie adoptate de la varste tot mai mici”.

Eurodeputatul transmite acest apel catre oficialii europeni in contextul in care, la 14 noiembrie, este marcata Ziua Mondiala a Diabetului, care are ca scop informarea publica in privinta acestei boli, precum si a politicilor de prevenire a sa.  

Daciana Sarbu activeaza in Comisia de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.