Acasă Politic Bruxelles: Sabin Cutaş: Uniunea Bancară poate diviza Europa

Bruxelles: Sabin Cutaş: Uniunea Bancară poate diviza Europa

DISTRIBUIȚI

114486 – 07112012 – Europarlamentarul Sabin Cutaş a primit răspunsul Comisiei Europene (CE) la întrebarea scrisă privind participarea în condiţii de egalitate a tuturor statelor membre la Uniunea Bancară Europeană.

În interpelarea scrisă adresată CE, deputatul european sublinia că aproximativ 80% din sectorul bancar din România este reprezentat de bănci cu sediul central in zona euro, iar decizia de monitorizare a activităţii acestora ar avea consecinţe directe asupra economiei României.

Potrivit comisarului european pentru piaţa internă si servicii, Michel Barnier, Executivul european va încerca sa găsească o modalitate pentru a permite participarea statelor din afara zonei euro pe picior de egalitate cu statele din interiorul acesteia, însa in limita prevederilor legale.

„Instituirea unui mecanism de supraveghere unic în zona euro nu va submina integritatea pieţei unice şi va fi benefică pentru întreaga Uniune, deoarece va contribui la asigurarea stabilităţii financiare. Mecanismul de supraveghere unic propus de Comisie este deschis tuturor statelor membre. Statele membre din afara zonei euro pot stabili în mod voluntar o cooperare strânsă cu BCE, caz în care dobândesc acces integral la toate informaţiile şi sunt implicate în activităţile Consiliului de supraveghere în cea mai mare măsură permisă de tratat şi de statutul BCE. Decizia de stabilire a cooperării strânse va preciza în consecinţă modalităţile de implicare a statelor respective în procesul decizional al BCE”, a declarat comisarul european.

„În contextul negocierilor actuale şi în limitele stabilite prin tratat, Comisia va avea în vedere şi alte dispoziţii care să permită, în măsura posibilului, participarea statelor din afara zonei euro pe picior de egalitate cu statele din zona euro. BCE va acţiona în conformitate cu cadrul de reglementare unic aplicabil tuturor statelor membre, iar Autoritatea bancară europeană va continua să asigure coerenţa practicilor de supraveghere în ansamblul Uniunii”, se mai arată în răspunsul Comisiei.

Sabin Cutaş consideră că: „împărţirea Uniunii Bancare în state decidente şi state executante nu poate asigura integritatea pieţei unice, contrar afirmaţiilor domnului Barnier. România ar trebui să aibă drept de vot în cadrul consiliului de supraveghere al BCE pentru a fi membru cu drepturi depline al Mecanismului Unic de Supraveghere.”

„Înţeleg argumentele de ordin legal conform cărora participarea în condiţii de egalitate a statelor din afara zonei euro la o structură specifică acestei zone ar fi dificilă, însă trebuie găsit un echilibru pentru a nu crea o Europă cu două viteze”, a conchis europarlamentarul român. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.