Acasă Politic Bruxelles: Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă va fi modernizat

Bruxelles: Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă va fi modernizat

DISTRIBUIȚI

114939 – 27112012 – Comisia Europeană a adoptat o decizie privind modernizarea Serviciului European de Ocupare a Forţei de Muncă – EURES. Decizia urmăreşte creşterea mobilităţii lucrătorilor din statele membre

şi va pregăti calea pentru o veritabilă piaţă europeană a forţei de muncă.

Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă – EURES reprezintă o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre (plus Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi alte organizaţii partenere. Acesta dispune de o reţea formată din 850 de consilieri EURES care oferă servicii de informare, consiliere şi de recrutare / plasare pentru lucrători, angajatori şi pentru oricare cetăţean european care doreşte să beneficieze de mobilitatea forţei de muncă.

Scopul reformei EURES este de a-i ajuta pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să intre în legătură cu angajatori care caută anumite competenţe, de a se concentra pe sectoare şi profesii care se confruntă cu o lipsă de personal calificat şi de a sprijini programe de mobilitate destinate tinerilor.

László Andor, comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, a declarat: „Îmbunătăţirea mobilităţii persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din statele membre poate contribui la scăderea şomajului, care a atins în prezent niveluri inacceptabil de ridicate. Reţeaua EURES îmbunătăţită va avea ca scop ajutarea persoanelor dispuse să se mute într-o altă ţară pentru a găsi un loc de muncă corelat cu abilităţile deţinute, precum şi sprijinirea angajatorilor să găsească lucrători calificaţi în mod corespunzător. Facem apel la toate statele membre să fie pregătite pentru a pune în aplicare această reformă”.

Noua decizie a Comisiei Europene va ajuta EURES să răspundă în mod direct unor nevoi economice specifice. Drept urmare, EURES va corela în mod proactiv locurile de muncă vacante cu persoanele aflate în căutarea unui (nou) loc de muncă. De asemenea, va facilita accesul angajatorilor la diferite profiluri de candidaţi, oferindu-le posibilitatea de a selecta candidaţii care au acele competenţe de care firmele au nevoie pentru a se dezvolta.

În urma reformei, EURES se va concentra mai mult asupra tinerilor, care au o disponibilitate mai mare pentru mobilitate şi va include forme de angajare care combină munca şi oportunităţile de învăţare, precum stagiile de ucenicie. Portalul EURES va fi regândit pentru a crea instrumente on-line de corelare a cererii şi a ofertei uşor de folosit şi va oferi acces la informaţii privind piaţa forţei de muncă axate pe competenţe.

Decizia urmează să fie pusă în aplicare de Comisie şi de statele membre până la data de 1 ianuarie 2014. Până la momentul respectiv, toate ţările participante vor trebui să desemneze servicii specializate care să organizeze reforma, să colaboreze cu noi parteneri şi să dezvolte serviciile specifice necesare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.