Acasă Politic Bucuresti: Legea privind Consiliul de Supraveghere din domeniul feroviar

Bucuresti: Legea privind Consiliul de Supraveghere din domeniul feroviar

DISTRIBUIȚI

114427 – 05112012 – Legea privind unele măsuri pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului de supraveghere din domeniul feroviar (Consiliul de Supraveghere) a fost publicată în Monitorul Moficial,

după ce a fost promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu.

În 2011, Consiliul Concurenţei a preluat Consiliul de Supraveghere de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), în contextul declanşării de Comisia Europeană a procedurii de infringement (în 2008), pentru neasigurarea independenţei acestei structuri.

Pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei Europene, a fost modificat (prin hotărâre de guvern) Regulamentul de organizare şi funcţionare, atribuţiile şi finanţarea Consiliului de Supraveghere din domeniul feroviar în sensul eliminării oricărei implicări a MTI la stabilirea componenţei Consiliului de Supraveghere.

Conform prevederilor legale, din Consiliul de Supraveghere nu pot face parte funcţionari sau demnitari din cadrul vreunui minister. Astfel, organismul de reglementare  din domeniul feroviar este constituit din 5 specialişti din cadrul autorităţii de concurenţă.

„Prin preluarea Consiliului de Supraveghere în domeniul feroviar, de către Consiliul Concurenţei şi prin modificarea cadrului legislativ din domeniu, sunt îndeplinite toate cerinţele de independenţă funcţională şi decizională a acestui organism şi se realizează astfel premisele pentru clasarea acţiunii declanşate de către Comisia Europeană referitoare la implementarea primului pachet feroviar” a declarat Otilian Neagoe, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, preşedintele Consiliului de supraveghere din domeniul feroviar.

Consiliului de supraveghere din domeniul feroviar a fost înfiinţat în 2005, în cadrul MTI. Obiectivul organismului de reglementare este acela de a asigura accesul echitabil şi nediscriminatoriu al operatorilor la infrastructura feroviară. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.