Acasă Politic Bucuresti: O paine contra 20 de PET-uri la hypermarket

Bucuresti: O paine contra 20 de PET-uri la hypermarket

DISTRIBUIȚI

114594 – 12112012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, împreună cu premierul Victor Ponta, au demarat luni proiectul „pentru îmbunătăţirea colectării şi reciclării deşeurilor de ambalaje PET

şi a dozelor de aluminiu de la populaţie “.

cest proiect se realizează prin instalarea unor automate pentru preluarea dozelor de PET şi aluminiu în marile centre comerciale, consumatorul primind în schimb un voucher cu o valoare nominală de 0,5 bani/ PET sau doză de aluminiu. Practic, cu 20 de sticle PET sau doze de aluminiu cetăţeanul îşi poate cumpăra o pâine (voucherul rezultat poate fi folosit ca discount la cumpărăturile efectuate în magazine).

„În  momentul de faţă ambalajele din PET şi doze de aluminiu reprezintă o sursă majoră de poluare a mediului înconjurător provocând daune imense ecosistemului. Reciclarea înseamnă reducerea poluării, dar înseamnă şi profit economic si chiar dezvoltare economica. Înseamnă bani si locuri de munca in economia ‘verde’. Vrem sa le arătam oamenilor ca a recicla înseamnă nu numai a reduce poluarea si a proteja mediul, deci a fi cetăţean ‘eco’, ci poate aduce beneficii directe. Cu ajutorul principalelor reţele de hypermarketuri, cei care vor recicla vor primi vouchere utilizabile la cumpărături”, a declarat cu acest prilej ministrul Rovana Plumb.

Reciclarea vizează reducerea poluării şi prevenirea efectelor negative produse de deşeuri, având implicaţii de ordin economic şi social. La ora actuală sunt reciclate doar 3% din dozele existente pe piaţă, iar la gunoi ajung peste 10.000 de tone de aluminiu de înaltă puritate, în condiţiile în care în Europa, procentul de recuperare a acestor deşeuri variază între 40 şi 70% şi chiar mai mult. În următorii şapte ani România trebuie să ajungă să recicleze 50% din cantitatea de aluminiu introdusă pe piaţă.

Acesta este primul proiect de acest fel realizat în România, pe baza unui Acord Voluntar încheiat între autorităţile publice competente şi reprezentanţii sectoarelor economice implicate, deschis tuturor partenerilor care doresc să se conformeze condiţiilor acordului, în vederea aplicării principiilor de prevenire şi reducere a generării de deşeuri de ambalaje prevăzute în legislaţia de mediu în vigoare.

În acest sens, premierul Victor Ponta a afirmat că: „Nicio acţiune guvernamentală nu poate avea succesul scontat dacă nu se bazează pe colaborarea dintre instituţiile statului, mediul de afaceri şi societatea civilă. O să studiem inclusiv ideea unui proiect naţional în care utilizarea acestor aparate de colectare selectivă a deşeurilor să fie subvenţionată inclusiv de bugetul central în cazul autorităţilor publice locale“.

Premierul Victor Ponta a mai subliniat importanţa încurajării producătorilor români de alimente şi a afirmat ca va încerca să acorde subvenţii autorităţilor locale, implicate în acţiuni de reciclare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.