Acasă Politic Bucuresti: Ponta: “Ma consider responsabil”

Bucuresti: Ponta: “Ma consider responsabil”

DISTRIBUIȚI

114777 – 20112012Premierul Victor Ponta s-a adresesat, marti, plenului reunit al Parlamentului pe tema pozitiei Romaniei fata de bugetul Uniunii Europene.

Interventia premierului, planificata pentru orele 13.00, a intarziat circa 20 de minute, pe motiv ca, in paralel, era în desfasurare o conferinta de presa a presedintelui Traian Basescu la Palatul Cotroceni pe aceeasi tema.

„Consider ca principalele elemente referitoare la pozitia Romaniei nu sunt secrete. Nu sunt apanajul unui singur om atata timp cat efectele se vor reflecta asupra fiecarui roman. Nu cred ca 20 de milioane de romani nu au capacitatea de a intelege ce intelege un singur om. E datoria Guvernului sa va informam. Informarea este procedura standard in toate statele de drept din UE. Fiecare premier sau presedinte informeaza si cere sprijinul Parlamentului national. Este ceea ce face cancelarul german, este ceea ce se intampla in Parlamentul portughez. Nimeni nu participa la Consiliul European reprezentandu-se doar pe sine”, a spus premierul Ponta de la tribuna Parlamentului.

„Platile in agricultura sunt de 100%. Platile din politica coeziune – din 20 de miliarde de euro, au fost primite de Romania peste 4 miliarde de euro, 20%. In luna mai, procentul era sub 10%. Gradul de absorbtie pentru politica de coeziune trebuie sa depaseasca 60%”, a continuat Victor Ponta.

„Programul operational sectorial Transport – acesta a fost trecut in procedura de corectii financiare si suspendare, DLAF a constatat grave abateri de la legislatie intr-un tronson al autostrazii Nadlac – Arad si a sesizat DNA. I-as fi inmanat acest document senatoarei Anca Boagiu”, a acuzat Ponta.

„Guvernul a intocmit documentatia necesara si a prezentat propriile asteptari si sume ce trebuie alocate in perioada 2014- 2020. Presedintele Barosso a prezentat o propunere pe care Guvernul Romaniei a considerat-o o propunere corecta, a primit sprijinul Parlamentului European”, a mai spus seful Guvernului.

„Din pacate, dincolo de aceasta propunere pe care Guvernul o sustine exista o alta propunere a presedintelui Consiliului European care prevede a scadere a fondurilor pentru agricultura, ci si noi conditii care pentru Romania vor avea ca efect reducerea capacitatii de a absorbi aceste fonduri. Reducerea cofinantarii de la 85% la 75%, in plus pentru bugetul Romaniei – 6 miliarde de euro, trecerea TVA in categoria neeligibilitatii ceea ce inseamna pentru buget 12 miliarde de euro, reducerea avansurilor de la 7% la 2%. Aceste cifre trebuiau explicate de Guvern si presedinte, de cei care doreau sa prezinte Romania, sa spuna care este efectul asupra romanilor”, a continuat Victor Ponta.

„Ma despart de presedintele Romaniei cand spun ca interesul national nu poate fi negociat si supus unui compromis. Ma consider responsabil”, a mai spus Ponta. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.