Acasă Politic Bucuresti: Titlul de doctor al lui Ponta in continuare subiect de campanie...

Bucuresti: Titlul de doctor al lui Ponta in continuare subiect de campanie electorala

DISTRIBUIȚI

 – 114985 – 28112012 – Peste 1.600 de universitari şi personalităţi culturale au semnat scrisoarea adresată ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în care i se cere să-i retragă titlul de doctor premierului Victor Ponta, anunţă Revista 22, care deţine şi platforma online unde a fost publicată acastă scrisoare.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de universitari din România şi din întreagă lume, personalităţi culturale, intelectuali.Ei au considerat inacceptabil faptul că un plagiat clar şi indubitabil – confirmat de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti şi de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare -, cum este cel al lui Victor Ponta, să rămână nepenalizat.

Lista de semnături rămâne deschisă şi poate fi accesată pe site-ul Revistei 22. Important este şi faptul că toţi semnatarii şi-au asumat identitatea, nefiind acceptate nick name-urile, gest care dă o şi mai mare greutate demersului.

Potrivit semnatarilor scrisorii, plagiatul „contribuie în­tr-o co­vâr­şitoare măsură la im­postură, la confuzia va­lo­ri­lor şi în final la scă­derea con­tinuă a nivelului de educaţie”. „Aş­teptăm, deci, din partea Dvs., o decizie curajoasă, înţeleaptă şi justă,” se arată în documentul publicat în Revista 22.

„Stimată Doamnă Ministru Eca­terina Andronescu, Subsemnaţii, universitari, cer­ce­tători, cadre didactice pre­universitare, membri ai so­ci­e­tăţii civile, vă solicităm să răs­pundeţi în cel mai scurt timp posibil cererii Senatului Uni­ver­sităţii din Bucureşti pri­vitor la plagiatul d-lui Victor Pon­ta, retrăgând acestuia titlul de doctor în drept, pe care l-a de­ţinut în mod ilegitim din 2003. Cazul este cum nu se poate mai clar: atât Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, în urma raportului Comisiei de Ex­pertiză compusă din specialişti în drept la universităţi de pres­ti­giu din lume, cât şi Consiliul Na­­ţional de Atestare a Ti­tlu­ri­lor, Diplomelor şi Cer­tif­ica­telor Uni­­versitare s-au pro­nun­ţat fără echivoc, dând un ver­dict lim­pede: plagiat. Aţi primit de pes­te o lună decizia şi raportul Se­natului Uni­ver­si­tăţii din Bu­cureşti cu toate ma­terialele re­levante, timp su­ficient pentru a vă convinge per­sonal de am­ploarea plagiatului comis de d-l Victor Ponta. Pes­te o treime din lucrarea sa de doc­torat este co­piată, fără ni­cio trimitere la ori­ginal sau ci­tare a surselor, au­torul în­căl­când clar şi indu­bi­ta­bil etica uni­versitară şi legea. Chiar şi Co­mi­sia Naţională de Etică – for­ma­tă ad-hoc pe cri­terii politice şi care s-a aflat în conflict de in­terese în mo­men­tul în care a lu­at o decizie des­pre şeful gu­vernului, care, prin intermediul ministerului Edu­ca­­ţiei, are în subordine şi res­pec­tiva Co­mi­sie -, a ocolit un răs­puns tran­şant, spunând că lu­crarea de doctorat a d-lui Vic­tor Ponta es­te în acord „cu le­gislaţia în vigoare din
2003″. Suntem con­vinşi că dum­nea­voastră, în calitate de profesor universitar şi de om de bună-credinţă, nu puteţi susţine te­za ridicolă po­trivit căreia ci­ta­rea surselor şi ghilimelele s-au inventat după anul 2003!
Doamnă ministru, sunteţi pro­fesor universitar şi cunoaşteţi bine consecinţele to­lerării pla­gi­atului în lumea aca­demică ro­mânească; nu puteţi ignora fap­tul că el contribuie în­tr-o co­vâr­şitoare măsură la im­postură, la confuzia va­lo­ri­lor şi în final la scă­derea con­tinuă a nivelului de educaţie. Ştiţi de ase­me­nea că plagiatul nu are culoare po­li­ti­că, în schimb are cu­loa­rea min­ciunii. Suntem con­vinşi că aţi re­flectat deja se­rios la acest caz şi că îl puteţi privi des­prins de con­tingent, nu nu­mai în con­tex­tul prezentului, dar şi în ace­la al viitorului şi că vă in­te­re­sea­ză felul în care vom fi cu to­ţii ju­decaţi de acest viitor. Cre­dem că se impune să respectaţi ade­vărul şi să evitaţi de­cre­di­bili­za­rea învăţă­mânt­u­lui, a Ro­mâ­ni­ei în general şi, nu în ulti­mul rând, a dum­nea­voas­tră în par­ticular”, se arată în textul scrisorii. – www.promptmedia.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.