Acasă Politic Ilfov: Campania “Tu decizi! Voteaza legal!”

Ilfov: Campania “Tu decizi! Voteaza legal!”

DISTRIBUIȚI

114723 – 18112012 – Pentru conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun în cazul nerespectării legislaţiei electorale, MAI a iniţiat Campania de informare şi prevenire Tu decizi! Votează Legal!

Activităţile au continuate, sâmbătă, cu o caravană, care a tranzitat mai multe localităţi din judeţul Ilfov.

            La Otopeno, Buftea și Chitila, poliţiştii au distribuit pliante și au discutat cu cetăţeniidespre legislația electoral și riscurile mitei electorale.

            Afişele campaniei au fost expuse în locuri cu aflux ridicat de populaţie (magazine, pieţe, instituţii publice), atât în mediul urban, cât şi în mediul rural

            Totodată, cetăţenii au fost informaţi care sunt încălcările legislaţiei electorale, ce sancţiuni pot fi aplicate şi că pot sesiza eventuale nereguli prin apelul unic de urgenţă 112.

            De asemenea, poliţiştii i-au asigurat pe cetăţeni că fiecare sesizare sau incident electoral va fi tratat cu operativitate.

Conform prevederilor legii, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către un alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau de mai multe ori, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.

Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificare art. 55 al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, stabileşte obiectele cu caracter simbolic pe care le pot folosi candidaţii sau partidele politice în campania electorală.

Astfel, aceştia pot folosi materiale şi obiecte de propagandă electorală, precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri. Sunt permise şi obiecte inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care partcipă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşete 10 lei fără TVA, pentru fiecare articol.

Bunuri interzise, în sensul legii sunt şi acele obiecte care au valoare economică semnificativă, precum şi mărfuri de utilitate alimentară, precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau nealimentare. – www.promptmeda.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.