Acasă Politic SUA: Americanii isi aleg presedintele

SUA: Americanii isi aleg presedintele

DISTRIBUIȚI

114461 – 06112012 – Primele birouri de vot s-au deschis marti dimineata in Statele Unite ale Americii la orele 6.00 (11.00 GMT) pentru alegerile prezidentiale,

unde americanii vor trebui sa aleaga intre democratul Barack Obama si republicanul Mitt Romney. u putin timp inaintea deschiderii urnelor de vot, sondajele demonstrau ca intre cei doi candidati diferenta este atat de mica incat marja de eroare ar putea decide, scrie The Washington Post.

Un sondaj publicat de Wall Street Journal si NBC News il crediteaza pe Barack Obama cu 48% din intentiile de vot, iar pe Mitt Romney cu 47%, sau o cvasi-egalitate, daca se tine cont de faptul ca marja de eroare este de +/- 2,55%.

Un alt sondaj, realizat pentru USA Today de Institutul Gallup in statele-cheie, ii plaseaza pe cei doi candidati la egalitate, fiecare intrunind 48% din optiuni.

Incepand cu orele 24.00 (ora Romaniei) vor fi difuzate primele sondaje de la iesirea de urne si, spre dimineata, vom sti cine va fi presedintele Statelor Unite pentru urmatorii patru ani.

Sistemul electoral american este unul indirect. Cetatenii voteaza pentru membrii Colegiului Electoral care, la randul lor, aleg oficial presedintele, la data de 17 decembrie. Pentru a fi ales presedinte, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale ale statelor americane.

70 de milioane de americani au votat deja, in cadrul votului anticipat.

Desi rezultatele vor fi cunoscute imediat dupa votul popular, electorii se reunesc la 17 decembrie pentru a decide cine este presedinte. In general, electorii voteaza pentru candidatul care a obtinut majoritatea in statul pe care il reprezinta, insa au existat 4 cazuri in care candidati ce au castigat majoritatea voturilor populare nu au ajuns si presedinti ai SUA.

Voturile colegiului elector sunt formal numarate in fata Congresului in luna ianuarie. Presedintele SUA este investit in functie la 20 ianuarie 2013. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.