Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: CE despre numirea procurorilor: România decide cum merge mai departe

Bruxelles: CE despre numirea procurorilor: România decide cum merge mai departe

DISTRIBUIȚI

118469 – 11042013 – Comisia Europeana (CE) nu poate impune o procedura de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA si tine de autoritatile romane sa-si asume responsabilitatile care le revin in aceasta chestiune, a precizat miercuri, Mark Gray, purtator de cuvant al CE, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat devansarea calendarului din procesul de avizare a propunerilor ministrului interimar al Justitiei, Victor Ponta.

„CE nu poate impune o procedura. Ne-am exprimat pozitia foarte clar, nu a fost urmata, asta este clar, acum ne concentram asupra viitorului. Vom face evaluarea noastra normala, asa cum facem de obicei, dar nu CE poate schimba procedura. Autoritatile romane trebuie sa decida cum merg mai departe”, a afirmat Mark Gray, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului european, „CSM are un rol clar in procesul nominalizarii procurorilor sefi si CE crede ca CSM-ului trebuie sa i se dea posibilitatea sa-si exercite responsabilitatea care ii revine”.

In ceea ce priveste calendarul, trebuie sa se gaseasca un echilibru. CSM a urmat aceeasi abordare ca in noiembrie. Pe de o parte, trebuie sa existe o situatie in care deciziile nu sunt intarziate inutil, dar, in acelasi timp, toti actorii din process au nevoie de timp pentru a-si face treaba, a spus Mark Gray.

El a adaugat ca executivul comunitar nu va comenta numele propuse si ca se concentreaza pe pasii urmatori.

„Procesul este unde este. Nu ne concentram asupra trecutului. Ne-am prezentat vederile foarte clar saptamana trecuta, iar acum ne concentram asupra faptului ca procesul trebuie sa mearga inainte, asigurandu-ne ca CSM are posibilitatea sa-si exercite responsabilitatile”, a afirmat Mark Gray.

El a mai precizat ca, in cele din urma, CE va face o evaluare in cadrul MCV „dar nu tine de CE sa rescrie istoria; in cele din urma, autoritatile romane trebuie sa-si asume responsabilitatile care le revin”.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, miercuri, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfasurare a activitatilor prevazute in procedura de avizare a propunerilor ministrului Justitiei pentru functiile de conducere la PICCJ, DNA SI DIICOT, urmand ca avizele sa fie transmise MJ pe 10 mai. Potrivit calendarului aprobat, in perioada 10 – 30 aprilie se vor pune in dezbatere publica proiectele de management si se vor efectua verificari asupra candidaturilor; 7 mai – analiza rezultatelor demersului anterior; 8 mai – intervievarea candidatilor pentru functiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general si adjunct al procurorului general din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie; 9 mai – intervievarea candidatilor pentru functiile de procuror-sef al DNA, procuror-sef si adjunct al procurorului-sef din cadrul DIICOT si pe 10 mai – transmiterea avizelor catre Ministerul Justitiei. –www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.