Acasă Uncategorized Bruxelles: Corina Creţu vede doar o latura a violentei domestic

Bruxelles: Corina Creţu vede doar o latura a violentei domestic

DISTRIBUIȚI

118480 – 11042013 – Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a pledat, la Bruxelles, pentru intensificarea eforturilor in vederea semnarii si ratificarii Convenţiei Consiliului Europei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice.„Actele de violenta domestica impotriva femeilor trebuie sanctionate ca infractiuni. UE trebuie sa transmita un semnal ferm ca actuala stare de fapt nu mai poate continua si ca se impun masuri concrete de contracarare a discriminarii pe criterii de gen”, a declarat europarlamentarul PSD, in cadrul conferintei pe care a moderat-o, pe aceasta tema, la Parlamentul European.

„Ratificarea acestei Conventii este decisiva, pentru ca textul ei statueaza, pentru prima data in istorie, faptul ca violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică nu sunt probleme private, ci dimpotrivă, si ca agresorul va primi o pedeapsă mai severă dacă victima este soţia sa, partenera de viaţă sau membru al familiei”, a subliniat Corina Cretu, precizand ca aceasta conventie introduce si o serie de infractiuni noi, precum mutilarea genitală a femeilor, căsătoria forţată, hărţuirea, avortul forţat sau sterilizarea forţată.

„Violenţa reprezinta apogeul discriminărilor la care sunt supuse femeile”, a declarat Corina Cretu, precizand ca studiile de specialitate demonstreaza ca marea majoritate a victimelor hartuielilor si violentelor sexuale, ale violurilor si abuzurilor fizice si psihologice sunt femeile. „In fiecare an, violenta pe criterii de gen ucide la fel de multe femei ca si cancerul. E un record sinistru si o comparatie care vorbeste de la sine despre amploarea acestui flagel”, a atras atentia vicepresedintele Grupului socialist.

„Stim bine care este situatia din societati cu puternice reminiscente traditionale, asa cum este cea romaneasca, iar situatia e caracteristica multora din noile state membre, dar si celor din zona mediteraneeana. E un misoginism evident, pe care trebuie sa-l combatem deschis, pentru ca blocheaza sansele femeilor la afirmare in societate, la initiativa economica, la dezvoltare personala, la obtinerea unor drepturi firesti intr-o lume civilizata si democratica. Nu putem fi egali doar pe hartie, trebuie sa devenim si in viata de fiecare zi. Nu e corect sa muncim 14 luni pentru a castiga la fel cat un barbat intr-un an si nu e just sa existe decalaje intre ratele somajului intre femei si barbati sau in privinta reprezentarii in viata politica, in sfera deciziilor economice sau la nivel administrativ”, a declarat europarlamentarul roman. Corina Cretu a avertizat ca acest cumul de factori impiedica promovarea drepturilor femeilor in societate si favorizeaza violenta de gen, fapt pentru care trebuie actionat impotriva tuturor elementelor care perpetueaza vulnerabilitatea femeilor.

La conferinta de la Bruxelles au participat europarlamentari socialisti, membri ai Comisiei europarlamentare pentru drepturile femeilor, deputati din Parlamentul Romaniei, precum si reprezentante ale organizatiilor non-guvernamentale implicate in combaterea violentei de gen si ale Organizatiei de Femei a PSD.

Conventia Consiliului Europei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice a fost semnata, pana in prezent, de 17 state membre ale Uniunii Europene, dar numai un singur stat membru al UE a si ratificat-o. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.