Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Crima organizată, ameninţare majoră pentru securitatea internă a UE

Bruxelles: Crima organizată, ameninţare majoră pentru securitatea internă a UE

DISTRIBUIȚI

118475 – 11042013 – Criminalitatea organizată este în continuare o provocare majoră pentru securitatea internă a Uniuniunii Europene (UE). Criminalitatea informatică, împreună cu traficul de persoane şi creşterea extremismului violent sunt, de asemenea, ameninţări majore la adresa securităţii, cu care UE se confruntă în continuare, alături de spălarea banilor şi corupţie. Aceste ameninţări sunt evidenţiate în raportul anual al Comisiei privind punerea în aplicare a Strategiei de securitate internă a Uniunii Europene, care a fost dat publicităţii. Raportul subliniază domeniile din cadrul fiecărui obiectiv al strategiei (2011-2014) cărora statele membre şi agenţiile UE ar trebui să le acorde o atenţie specială.

„Una dintre ameninţările majore pentru securitatea noastră internă o reprezintă criminalitatea organizată şi efectele negative ale acesteia asupra economiei europene şi a securităţii cetăţenilor europeni. Depistarea sumelor de bani, destrămarea reţelelor de criminalitate organizată şi recuperarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni continuă să reprezinte un obiectiv-cheie al strategiei UE”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne.

Al doilea raport anual evidenţiază progrese în mai multe domenii.

Lupta împotriva criminalităţii organizate – Ca exemplu, Comisia a propus noi norme pentru o confiscare mai eficace şi la scară mai extinsă a fondurilor şi a altor bunuri provenite din săvârşirea de infracţiuni.

Terorismul şi radicalizarea – Un exemplu al eforturilor de prevenire a terorismului este faptul că UE a stabilit norme comune privind utilizarea şi comercializarea precursorilor de explozivi. Această legislaţie nouă a UE garantează faptul că statele membre au acelaşi grad de control asupra acestor produse chimice împiedicând astfel teroriştii şi infractorii să profita de pe urma unor lacune juridice.

Criminalitatea informatică – Un pas important în lupta împotriva criminalităţii informatice l-a constituit crearea Centrului european de combatere a criminalităţii informatice (EC3) în cadrul Europol, la începutul anului 2013. O altă iniţiativă strategică întreprinsă în 2012 a fost lansarea Alianţei mondiale împotriva abuzului sexual asupra copiilor pe internet, alianţă la care participă, într-o primă etapă, 48 de ţări.

Gestionarea frontierelor – În decembrie 2011, Comisia a prezentat o propunere legislativă privind un sistem european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR). La începutul anului 2013, Comisia a adoptat două propuneri legislative pentru un sistem de intrare/ieşire (EES) şi pentru un program de înregistrare a călătorilor (RTP), aşa-numitul „pachet privind frontierele inteligente”.

Gestionarea crizelor şi a dezastrelor – În decembrie 2012 a fost prezentată o propunere de modalităţi de punere în aplicare a clauzei de solidaritate (articolul 222 din TFUE). Aceasta va oferi un cadru pentru situaţiile în care există o ameninţare sau pagube extraordinare care depăşesc capacităţile de răspuns ale statului (statelor) membru (membre) afectat(e).

În 2013, pentru a da curs în mod concret priorităţilor identificate în Strategia de securitate internă, Comisia Europeană, printre altele, va publica primul raport anticorupţie al UE, inclusiv recomandări pentru statele membre; va propune o directivă privind sancţiunile penale pentru spălarea banilor; va pune în aplicare Strategia de securitate cibernetică a Uniunii Europene; va sprijini, va dezvolta şi va extinde Alianţa mondială împotriva abuzului sexual asupra copiilor pe internet; va asigura că Sistemul de Informaţii Schengen II (SIS II) devine deplin operaţional; va adapta abordarea UE în ceea ce priveşte combaterea extremismului violent, prin dezvoltarea unui „set de instrumente” european care are la bază cele mai bune practici din statele membre; va dezvolta o iniţiativă politică în vederea combaterii traficului ilicit de arme de foc. Recent, a fost lansată o consultare publică online  cu privire la măsurile suplimentare pe care ar trebui să le întreprindă UE pentru a reduce riscurile legate de armele de foc. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.