Acasă Uncategorized Germania: România vrea un centru de cercetare aplicată după modelul Fraunhofer

Germania: România vrea un centru de cercetare aplicată după modelul Fraunhofer

DISTRIBUIȚI

 – 118484 – 11042013 – O delegaţie formată din Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Tudor Prisecaru,  secretar de stat in Ministerul Educatiei, Elena Dinu, director de cabinet secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, George Darie, rector al Universităţii Politehnica Bucureşti, Alexandru Borcea, de la Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software ARIES, şi Dan Constantinescu, profesor la Universitatea Politehnica Bucureşti a efectuat o vizită oficială în Stuttgart, în Germania, pe 8 şi 9 aprile a. c.. Pe 9 aprillie, delegaţia a fost primită la Institutul Fraunhofer IPA din Stuttgart. Deplasarea a avut drept scop întărirea relaţiilor cu institutul de cercetare aplicată german, discuţiile vizând dezvoltarea de proiecte comune în cadrul domeniilor acoperite de inovare prin cercetare aplicativă.

Gazdele întâlnirii au fost Günter Hörcher, şef relaţii şi strategii europene, şi  Simina Fulga, general manager proiecte România. Invitaţia a venit ca urmare a colaborării eficiente din anul precedent, când Fraunhofer IPA Stuttgart a demarat, alături Steinbeis Danube Centre şi Microelectronica SA, un parteneriat public-privat axat pe realizarea de transfer tehnologic prin inovare  în  industria română  de producţie. În urma celor zece întâlniri organizate în diferite regiuni ale ţării, au rezultat 70 de proiecte ce urmează a fi implementate pe baza unei scheme de prioritizare, consorţiile formate aplicând, în acest sens, la diferite linii de finanţare deschise de către Guvernul României şi Uniunea Europeană.

În urma vizitei, după un tur al laboratoarelor Fraunhofer IPA, s-au conturat câteva planuri concrete de acţiune, unul dintre acestea vizând deschiderea în România a unui centru de cercetare aplicată care să urmeze modelul Fraunhofer, sub auspiciul direct al Fraunhofer IPA. Implementarea în fapt şi în timp a modelului Fraunhofer în Romania ar aduce beneficii enorme la nivelul legăturii cercetării fundamentale cu  industria, ajutând la materializarea prin inovare, a invenţiilor, ca produs finit al cercetării fundamentale. Un alt beneficiu direct al modelului Fraunhofer este materializarea ideilor inovatoare ale antreprenorilor români, acordându-le astfel şansa de a deveni mai competitivi pe piaţa mondială.

În a doua parte a zilei, la întâlnirea de final a vizitei din Stuttgart din cadrul Ministerului Economiei al landului Baden-Württenberg, ministrul delegat Costoiu a concluzionat că va forma un grup de lucru care să colaboreze cu experţi din cadrul Fraunhofer IPA şi Steinbeis Danube Centre la realizarea de noi structuri de cercetare aplicată, ale căror inovări să fie axate pe necesităţile industriei româneşti şi la cererea acestora.

Fraunhofer-Gesellschaft, societate non-profit, este cea mai mare societate de cercetare aplicată din Europa, având peste 80 de instituţii în întreaga lume.

Fraunhofer IPA are o experienţă de 50 de ani în domeniul cercetării aplicate, ca verigă funcţională de excelenţă în lanţul creşterii competivităţii industriei prin inovare, derulând nenumărate proiecte pe întreg mapamondul. În decursul ultimilor 20 de ani, acesta a stabilit relaţii strânse cu mediul academic şi companiile industriale din România, remarcându-se prin proiectele de referinţă deja implementate şi funcţionale: LuminaLED în Bucureşti, „Proiectare de fabrică Greenfield” în Arad şi “Springboard for the Romanian industrial manufacturing – Starting up a Territorial Technology Transfer”, derulat anul trecut în 4 regiuni-cheie din ţară. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.