Acasă Politic Bucuresti: Basescu: Legea lustratiei – “prea tarziu”

Bucuresti: Basescu: Legea lustratiei – “prea tarziu”

DISTRIBUIȚI

123128 – 02102013 –Legea lustratiei, respinsa in urma cu doi ani ca neconstitutionala, a fost adoptata de clasa politica „prea tarziu”, a declarat presedintele Traian Basescu, miercuri, la o conferinta internationala organizata de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). In discursul tinut in fata reprezentantilor curtilor constitutionale din fostele tari

comuniste, presedintele a reamintit ca a condamnat regimul comunist in Parlamentul Romaniei inca din primul sau mandat, prilej cu care a subliniat faptul ca „regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal”.

Totodata, presedintele a reamintit ca si-a afirmat atunci „respectul pentru cei care s-au opus dictaturii” comuniste, de la detinutii politici si pana la disidenti.

Seful statului a vorbit despre cele trei teme majore care au fost abordate de specialisti in cadrul conferintei, respectiv restituirea proprietatilor preluate abuziv, accesul la dosarele fostei Securitati si desconspirarea politiei politice si Legea lustratiei.

Traian Basescu a subliniat faptul ca „CCR a avut un rol determinant pentru a stabili limitele si principiile pe baza carora s-au desfasurat aceste procese”, in special pentru a se evita ca „o nedreptate din trecut sa fie reparata printr-o nedreptate in prezent”.

In context, seful statului a tinut sa sublinieze ca, in ultimii ani, politicieni au avut abordari diferite cu privire la cele trei teme majore enuntate mai sus, mergandu-se „de la musamalizare pana la excese”.

„Tin sa subliniez rolul exceptional pe care l-a avut CCR in gasirea acelui echilibru de care pana la urma toti romanii aveau nevoie. Este memorabila o abordare a CCR cu privire la legea Lustratiei, care a fost elaborata dupa 21 de ani de la caderea comunismului, a fost promovata de o majoritate parlamentara acum 2 ani si jumatate si a fost respinsa de CCR ca fiind neconstitutionala. Pentru mine ca sef al statului a fost un moment in care a trebuit sa imi judec pozitia in raport cu ce voia majoritatea parlamentara si CCR. Atunci, pentru declararea neconstitutionala a acelei legi, un singur argument mi s-a parut fundamental din argumentatia CCR – prea tarziu. Clasa politica romaneasca a lasat Romania fara o lege a lustratiei timp de 21 de ani”, a explicat presedintele, spunand ca proiectul sustinut de PDL, dar contestat de USL, a venit „prea tarziu”.

„Revolutiile, atunci cand se intampla, trebuie sa aiba o cadenta a desfasurarii lucrurilor asa cum e normal si cum asteapta cetatenii sa se intample”, a mai subliniat presedintele. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.