Acasă Politic Paris: Socialistii francezi ar vrea aderarea Romaniei la Schengen in doi pasi

Paris: Socialistii francezi ar vrea aderarea Romaniei la Schengen in doi pasi

DISTRIBUIȚI

123167 – 03102013 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut joi o serie de întâlniri cu preşedintele Grupului Socialist din Adunarea Naţională a Franţei, Bruno le Roux, şi cu prim-secretarul Partidului Socialist, Harlem Desir, în cadrul vizitei oficiale pe care o desfăşoară la Paris.

În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte legate de consolidarea dialogului politic la nivel inter-parlamentar, a parteneriatului strategic dintre cele două ţări, dar şi chestiuni legate de problematica romilor din Franţa şi aderarea României la spaţiul Schengen, potrivit unui comunicat primit de la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Liderii socialişti francezi au reiterat necesitatea abordării unei poziţii echilibrate în ceea ce priveşte situaţia romilor din Franţa şi a aderării României la spaţiul Schengen pronunţându-se în favoarea separării celor două tematici.

“Acest mod de abordare al colegilor noştri din Partidul Socialist demonstrează o cunoaştere profundă a realităţii româneşti şi a situaţiei etniei rome din România. Apreciez consistenţa dialogului din care s-a desprins ideea nevoii găsirii unor soluţii europene pentru integrarea romilor atât în ţările lor de origine, cât şi în cele de destinaţie, cu respectarea concomitentă a unor drepturi fundamentale precum libera circulaţie a cetăţenilor europeni”, a declarat Valeriu Zgonea.

În ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, socialiştii francezi au susţinut că acest proces trebuie realizat în doi paşi, România fiind pregătită să adere cu frontierele aeriene şi maritime.

“Fără îndoială, România este pregătită din punct de vedere tehnic să intre în Schengen. Majoritatea statelor europene s-au pronunţat în favoarea acceptării ţării noastre. Scopul nostru este să reuşim să convingem şi celelalte ţări care au anumite reţineri că România este un partener serios, care şi-a îndeplinit angajamentele pe plan european şi care este capabilă să aibă grijă de frontiera estică a Uniunii Europene”, a spus Valeriu Zgonea.

În acest context, cele două părţi au convenit ca în perioada următoare un grup de parlamentari francezi să vină în România şi să poarte o serie de dezbateri cu parlamentarii români pe teme de actualitate care ţin atât de agenda bilaterală, cât şi de cea europeană: integrarea în societate a minorităţilor naţionale, accesarea fondurilor structurale sau perspectivele Uniunii Europene în contextul viitoarelor alegeri europarlamentare.

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Paris, preşedintele Camerei Deputaţilor mai are programate întâlniri cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone, dar şi cu reprezentanţii diasporei. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.