Acasă Politic Prahova: Perchezitii la hoții de mașini de lux

Prahova: Perchezitii la hoții de mașini de lux

DISTRIBUIȚI

123592 – 21102013 – Polițiștii BCCO Ploieşti și procurorii DIICOT Ploieşti au făcut luni zece percheziţii la locuințele membrilor unei grupări specializată în înșelăciuni cu autoturisme de lux închiriate din străinătate din judeţele Prahova, Timiş, Satu Mare, Hunedoara, Ilfov și municipiul București.

Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii, toate în formă continuată, în cauză fiind începută urmărirea penală pentru 26 de suspecți, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.

Unul dintre suspecți este bănuit că, în perioada 2008 – 2011, ar fi iniţiat şi coordonat o grupare infracţională organizată specializată în infracţiuni contra patrimoniului la care au aderat şi ceilalţi suspecți.

De asemenea, o parte din membrii grupului infracţional organizat sunt suspectați că ar fi încheiat convenţii de închiriere a unor autoturisme în străinătate cu societăţi de închirieri autoturisme, preponderent din Italia, Spania şi Germania. Scopul era de a intra în posesia ilicită a autoturismelor, de a obţine documentele originale şi cheile acestora.

Autoturismele erau apoi introduse în ţară şi preluate de alţi membri ai grupului infracţional organizat, urmând a fi valorificate într-un timp scurt şi la preţuri cu mult sub preţul pieţei.

Din investigații a reieșit că, următoarea etapă infracţională consta în încredinţarea acestor autoturisme celorlalţi membri ai reţelei pentru a efectua demersurile preliminare înmatriculării. După înmatriculare, care se efectua în baza unor acte întocmite în fals de membri ai reţelei şi în baza documentelor reale înmânate de victime (în momentul încheierii convenţiilor de închiriere), autoturismele erau vândute succesiv. Iniţial între membrii grupării şi ulterior unor persoane care domiciliază în România induse în eroare cu privire la provenienţa ilicită a bunului cumpărat.

Prejudiciul estimat până în prezent este de peste 750.000 de euro. O parte din autoturisme au fost recuperate şi restituite proprietarilor.

Urmează să fie instituite măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri.

La sediul DIICOT au fost aduse pentru audieri peste 30 de persoane. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.