Acasă Anchete Prahova: Cum să dai un tun în pădurile prahovene

Prahova: Cum să dai un tun în pădurile prahovene

DISTRIBUIȚI

123889 – 03112013 – Un mod ingenios de „a face bani” din incoerenţele şi coruptibilitatea specifice administraţiilor locale, respectiv a instituţiilor care trebuie să aibă grijă de pădurile României, este aplicat – se pare, cu succes – de călărăşeanul (de loc) Alexandru Voinea, actual domn de Capitală – autorecomandat, după caz şi nevoi, drept inginer,

lucrător la arhive sau jurist.

Concret, în calitate de mandatar al unor persoane, mai mult sau mai puţin deţinătoare a unor vocaţii reale de moştenitori ai unor foşti proprietari de păduri, în principal situate pe raza judeţului Prahova, Alexandru Voinea a reuşit să obţină, de-a lungul timpului, uneori în situaţii cel puţin ciudate, retrocedarea dreptului de proprietate asupra unor importante suprafeţe împădurite.

Drumul i-a fost netezit de relaţiile stabilite, de-a lungul timpului, prin instituţiile statului, mai bine spus printre funcţionarii cu acces la dosarele de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere ( a se citi Comisia de Reconstituire a Dreptului de Proprietate de pe lângă Prefectura Prahova, Direcţia Silvică Prahova şi chiar administraţia locală a judeţului Prahova). Potrivit unor surse locale, numele Voinea pare un adevărat pass-partout pentru uşa directorului Direcţiei Silvice Prahova, Dragoş Ciomag, sau a juristului Sorin Vintilă, a vicelui de la CJ Laurenţiu Rebega, dar şi la Prefectură, pentru birourile subprefectei Rodica Paraschiv, ori ale juristei Mihaela Georgescu.

Aparent interesat de drepturile de proprietate ale diferiţilor moştenitori necunoscători în ale birocraţiei, Voinea a reuşit să obţină, din 2006 până în 2012, numai în Prahova, peste 8.000 de hectare de pădure (din cele 90.000 de hectare de pădure prahoveană). Recunoscători, moştenitorii au cedat părţi consistente din averea ”recuperată” în favoarea lui Alexandru Voinea, care a şi ştiut cum să o valorifice imediat, revânzând-o, mai ales în propriul beneficiu, la preţuri foarte mari.

Şi cum drumul pare să fie bătătorit, următorul ”proiect” reperat sunt 12.000 de hectare din pădurile prohovene, pe care Alexandru Voinea vrea să le ”recupereze” de la Ocolul Silvic Măneciu, adică de trei ori mai mult decât ceea ce a revendicat în şapte ani de zile.

Mai mult, pentru a nu da greş în cererile sale, ca un profesionist al revendicărilor, Alexandru Voinea a reuşit să ”acceseze”, cu maximă ”discreţie”, cu sprijinul fostului primar de Drajna, Mihai Gavrilă, orto-foto-planurile ce includ zona forestieră în cauză, deşi legea permite doar Oficiul Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova să pună la dispoziţie, şi doar contra-cost, asemenea documente. În paranteză fie spus, poate că interesul fostului primar a cărui fabrică de mobilă lucrează pentru IKEA, de a cumpăra lemn ieftin din pădurea obţinută de Voinea, a fost mai puternic decât articolele de lege.

Cele 12.000 de hectare fac obietul unui dosar de reconstituire a dreptului de proprietate al Obştii Moşnenilor Pânteşti – Stăneşti – Drajna, aflat pe rolul Curţii de Apel Braşov. Şi cum cel mai priceput administrator pare a fi tot domnul Voinea, acesta a investit timp şi bani pentru întocmirea documentaţiei de reconstituire, reautentificarea Obştii, plata expertizelor necesare, angajarea avocatului şi toate cele trebuincioase unei asemenea demers.

Cât de mare trebuie să fie profitul estimat dacă doar pentru plata lui Radu Popa, expertul din dosarul aflat la Curtea de Apel Braşov, se vorbeşte despre un onorariu de 80.000 lei (adică 800 de milioane de lei vechi)? Sau se poate ca suma să fie şi pentru relaxarea atenţiei angajaţilor Direcţiei Silvice Prahova care trebuiau să participle la realizarea măsurătorilor, dar care se pare că aveau alte ocupaţii la momentul respectiv? Ciudată este şi uşurinţa cu care judecătorii, în al 12-lea ceas, au renunţat la cererea ca Direcţia Silvică Prahova să participe la expertize, motivând că nu era obligatorie convocarea Direcţiei, deşi la celelalte 11 termene au cerut insistent prezenţa experţilor statului…. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.