Acasă Anchete Vrancea: Pădurile Moldovei, doborâte cu „cosorul”

Vrancea: Pădurile Moldovei, doborâte cu „cosorul”

DISTRIBUIȚI

124015 – 08112013 – Direcţia Silvică Vrancea îşi caută dreptatea prin instanţele din toată ţara, pentru ca omul de afaceri Maricel Cosor să nu pună mâna pe alte mii de hectare de pădure prin intermediul Legii 165/2013 (privind restituirea în natură sau echivalent a imobilelor preluate abuziv pe timpul comunismului).

Istoria începe cu mai mulți ani în urmă, când omul de afaceri Maricel Cosor a început procesul de recuperare a unor terenuri forestiere pe care Cecilia Apostoleanu (fiica unui fost moșier român) le revendica. Moștenitorii familiei Apostoleanu cereau aproximativ 14.000 de hectare de pădure, plus imobile și terenuri situate atât în Vrancea, cât și în județele Galați și Bacău. Din acestea, mai mult de jumătate sunt revendicate de Tatiana Cecilia Apostoleanu, iar restul se împarte între Gheorghe Leonida Gussi și Nestor Șerban Cincu.

Afaceristul Marcel Cosor, de loc din comuna Broșteni, a fost mandatat de foștii boieri Apostoleanu și Gussi să se ocupe de „recuperarea” pădurilor, care la un preț minim al pieței de 1.000 de euro/ha sunt evaluate la cel puțin 14 milioane de euro.

Astfel, la adăpostul unui contract de vânzare a drepturilor litigioase încheiat cu Cecilia Apostoleanu afaceristul vrâncean Maricel Cosor a devenit „frate cu codrul”. Cosor a reușit să înduplece instanțele să mute peste 400 de hectare de pădure de pe raza localității Mărășești tocmai în munți, la Soveja, unde-i lemnul mai bun (de exploatat) și unde statul era proprietar.

La punerea în posesie, o mână de ajutor a venit din partea unor executori judecătoreşti şi implicit a şefului de la acea dată al I.T.R.S.V. Focşani, Laurenţiu Dumitrache. În acest sens, sfătuit de oameni cu experienţă în domeniul silvic, Cosor a refuzat vechile amplasamente şi certut în instanţă exact amplasamente uşor exploatabile, din proprietate publică a statului şi numai în zone cu arbori valoroşi din punct de vedere economic

Culmea oportunităţii în afaceri, Cosor a solicitat în ultimii ani să fie pus în posesie pentru alte 5.000 ha de pădure din fondul aflat în administrarea RNP Romsilva. În 2012, Cosor a solicitat la Judecătoria Panciu să fie împroprietărit cu miile de ha de pădure revendicate, deşi solicitarea depăşeşte de câteva ori valoarea drepturilor litigioase deţinute de Cecilia Apostoleanu. Direcţia Silvică Vrancea, singura care luptă pentru demontarea ingineriilor lui Cosor, a făcut recurs împotriva deciziei Judecătoriei Panciu. Repetatele drumuri pe ruta Focşani – Bucureşti, făcute de afaceristul vrâncean, par să nu au fost în zadar, pentru că la recurs, instanţele din Capitală i-au acordat lui Cosor peste 2.700 ha din cele 5.000 ha solicitate.

O altă poveste, aceleaşi personaje…altă pădure. Maricel Cosor a procurat drepturile litigioase ale familiei Cincu, care au deţinut suprafeţe considerabile în judeţul Vaslui, moşia Moara Domnească având în cuprinsul ei 247 ha pădure(?!). În anul 2005, Cosor a înregistrat la Primăria Ţifeşti (Vrancea) o cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru 255 ha teren cu vegetaţie forestieră. În aceeaşi perioadă, tot la Primăria Ţifeşti, o altă persoană a depus o solicitare identică, avându-l ca mandatar pe Nestor Cincu. Deşi ambele cereri au avut loc într-o localitate care nu avea legătură cu proprietăţile foştilor moşieri, instanţele l-au pus în posesie în anul 2012 pe afaceristul Cosor cu o suprafaţă de 303 ha pădure, pe alt amplasament decât cel vechi.

Pe plan local, Cosor deschide uşile multor instituţii, de la comisia judeţeană de fond funciar şi până la înalţi funcţionari din Prefectură şi Consiliul Județean Vrancea, reușind, ca prin minune, să obțină sprijin rapid pentru punerile în posesie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.