Acasă Politic Bucureşti: Ministrul de Externe dă asigurări că România este angajată ferm în...

Bucureşti: Ministrul de Externe dă asigurări că România este angajată ferm în consolidarea statului de drept

DISTRIBUIȚI
tc_n_slider

tc_n_slider125320 – 12012014 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut sâmbătă, o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, în contextul turneului diplomatic pe care oficialul american îl realizează în mai multe state europene.

Este prima vizită a diplomatului american în România în actuala calitate, după participarea la Summit-ul Alianţei Nord-Atlantice de la Bucureşti, în 2008, ca reprezentant permanent al SUA la NATO.

Întrevederea a constituit o bună oportunitate pentru realizarea unui dialog apropiat, direct şi de substanţă pe principalele teme de interes comun, legate de aprofundarea cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic şi dezvoltările în plan regional şi global, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministrul român a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, evidenţiind faptul că acesta reprezintă o cheie de boltă a politicii externe româneşti, alături de apartenenţa la UE şi NATO, fiind cel mai semnificativ parteneriat de anvergură globală al României. Ministrul a arătat că România va rămâne acelaşi aliat dedicat al SUA şi a exprimat angajamentul Guvernului României pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic bilateral, care reprezintă o garanţie pentru viitorul democratic, stabil şi prosper al României.

Discuţiile au reconfirmat progresul constant înregistrat în cooperarea româno-americană în 2013, interesele şi preocupările comune, atât în plan politic, cât şi în plan economic. Au fost trecute în revistă oportunităţile viitoare de consolidare şi extindere a cooperării bilaterale, sub umbrela Parteneriatului Strategic dintre cele două state. De asemenea, cei doi interlocutori au avut un schimb de opinii referitor la teme de interes comun în plan regional şi internaţional, cu precădere vizând Relaţia Transatlantică şi Vecinătatea Estică.

În cadrul discuţiilor, au fost remarcate progresele înregistrate în procesul de punere în aplicare a Acordului bilateral privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA din România, cel mai important proiect strategic din istoria relaţiilor bilaterale, realizarea acestuia plasând România la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei. A fost reconfirmat obiectivul comun al părţilor privind operaţionalizarea sistemului de la Deveselu, la orizontul anului 2015. De asemenea, a fost exprimată satisfacţia faţă de valenţele noi pe care le capătă cooperarea bilaterală pe dimensiunea militară şi de securitate, inclusiv în contextul evoluţiilor post-ISAF din Afganistan. În cadrul schimbului de vederi pe marginea viitorului Summit al Alianţei Nord-Atlantice din septembrie a.c., găzduit de Marea Britanie, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanţa politicii Aliate a uşilor deschise, cu atât mai mult cu cât în 2014 se împlinesc 10 ani de la aderarea României la NATO.

O altă temă de interes pe agenda discuţiilor a fost reprezentată de relaţia transatlantică. Ministrul Corlăţean a salutat viziunea SUA privind o „Renaştere Transatlantică”, remarcând convergenţa acestui concept cu obiectivele de politică externă ale României. A agreat faptul că Parteneriatul Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile reprezintă un proiect definitoriu pentru parteneriatul transatlantic, benefic nu doar în plan comercial şi economic, ci pentru consolidarearelaţiei privilegiate UE-SUA ca vector definitoriu al  cadrului global din secolul 21. A arătat, de asemenea, că încheierea unui astfel de acord cuprinzător va contribui în mod substanţial şi la dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

Ministrul Titus Corlăţean a exprimat interesul României privind creşterea consistentă a investiţiilor americane în România, cu obiectivul susţinerii proceselor de restructurare şi modernizare a economiei româneşti.

În contextul discutării substanţei relaţiei bilaterale, ministrul afacerilor externe a subliniat faptul că includerea României în programul Visa Waiver rămâne un obiectiv extrem de important care presupune o bună cooperare, în continuare, între cele două părţi.

În spiritul relaţiilor de parteneriat, dialogul a prilejuit, de asemenea, realizarea unui schimb de vederi pe tema unor proiecte legislative aflate încă în discuţia Parlamentului. În acest context, ministrul afacerilor externe a reiterat angajamentul ferm al României pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept, combaterea corupţiei şi pentru continuarea reformelor instituţionale din România, elemente fundamentale ale dezvoltării şi aprofundării pe mai departe a Parteneriatului Strategic România – SUA. Totodată, şeful diplomaţiei române a reconfirmat faptul că eventuale evoluţii legislative în domeniile menţionate vor constitui subiectul unor consultări publice adecvate în plan intern, cu participarea instituţiilor româneşti cu competenţe în materie şi în baza dialogului cu partenerii externi relevanţi, cu precădere cu instituţiile europene.

De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi substanţial privind o serie de dosare de actualitate de pe agenda regională cu accent asupra Vecinătăţii Estice şi Balcanilor de Vest, evidenţiind necesitatea unei sinergii sporite SUA-UE în această regiune. În context, au fost analizate evoluţiile în cadrul Parteneriatului Estic, cu referire îndeosebi la Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, constatându-se similitudinea abordărilor României şi SUA.

Cei doi demnitari au relevat sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Au salutat ultimele evoluţii pozitive înregistrate în parcursul european al acestei ţări cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, apreciind că Republica Moldova este cea mai bine plasată, dintre toţi membrii Parteneriatului, pe o traiectorie europeană. S-a convenit că ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, astfel încât aceştia să circule liberi în spaţiul UE, cât mai curând posibil în cursul anului 2014, trebuie să rămână o prioritate. Ministrul Titus Corlăţean a apreciat că vizita la Chişinău a secretarului de stat al SUA a reprezentat un semnal important pentru susţinerea aşteptată de către autorităţile moldovene pe parcursul unui proces de reforme complex şi de durată.

Totodată, cei doi demnitari au trecut în revistă evoluţiile din Orientul Mijlociu cu accent pe Procesul de Pace israeliano-palestinian şi perspectivele soluţionării conflictului din Siria, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.