Acasă Politic Letonia: Banii murdari din Rusia iau calea Letoniei

Letonia: Banii murdari din Rusia iau calea Letoniei

DISTRIBUIȚI

– 125168 – 02012014 – Adoptarea de catre Letonia a monedei euro, incepand cu 1 ianuarie 2014, va duce la un influx mare de bani murdari din Rusia si alte foste republici sovietice in sistemul bancar, relateaza Associated Press, care citeaza mai multi universitari si finantisti.

Letonia risca sa ajunga in situatia Ciprului, o tara la fel de mica si cu un sistem bancar disproportionat, care a avut nevoie de ajutorul zonei euro, dupa ce a atras depozite uriase din Rusia. Atunci, in urma cu noua luni, liderii zonei euro au decis sa lupte impotriva paradisurilor fiscale din Europa si sa imbuinatateasca transparenta operatiunilor bancare. Letonia, considera specialistii, va atrage un volum chiar si mai mare de bani de provenienta dubioasa odata cu intrarea in zona euro, deoerece este privita ca o tara foarte singura printre fostele republici sovietice. ”Imediat dupa aderarea Letoniei la zona euro prevad o crestere a cantitatii de bani dubioasi”, spune Mark Galeotti, profesor la New York University, specializat in criminalitatea organizata din fosta URSS. Timp de ani de zile, liderii politici din Letonia au sperat ca vor putea transforma tara intr-o mica Elvetie pentru capitalul din tarile instabile ale fostului spatiu sovietic, precum Rusia sau Kazahstan, capital care sa utilizeze Letonia in drumul catre bancile elvetiene sau catre City-ul londonez. ”Problema cu Letonia este ca are un mediu politic foarte permisiv, deci dece nu ai depune banii acolo?’, spune Galeotti.

Letonia are 20 de banci inregistrate, adica una la 100.000 de locuitori, un raport extrem de dezechilibrat. Dintre acestea, 13 sunt considerate ”banci butic”, care se bazeaza aproape in totalitate pe fonduri straine, majoritatea din statele volatile din fosta URSS. Aceste mici banci nu ofera imprumuturi populatiei si si companiilor, ci sunt sanctuare pentru transferul de fonduri care incearca sa pastreze multe lichiditati pentru a le putea muta cat mai repede. Unii dintre acesti bani sunt bani murdari, despre care s-a descoperit ca au legatura cu celebrul caz Magnitki din Rusia. Serghei Magnitki a fost un avocat rus care a lucrat pentru Hermitage Capital, un fond de investitii al carui director a fost acuzat de investigatorii rusi ca a furat 230 de milioane de dolari. Magnitki a murit in 2008, la 37 de ani, in urma relelor traamente primite in inchsoare. Hermitage Capital a sustinut ca zeci de milioane de dolari din banii furati au trecut prin Letonia. Autoritatile letone au refuzat sa precizeze care au fost bancile prin care s-au scurs acesti bani negri. ”Autoritatile mentin un tip de cultura care a aparut in anii ’90 si care spune ca ”Letonia are nevoie disperata de business”, iar de aceea rolul autoritatilor trebuie sa fie acela de a nu impiedica business-ul”, spune Galeotti. Depozitele persoanelor fizice si ale companiilor care nu sunt inregistrate in Letonia ajung la jumatate din totalul depozitelor din bancile letone, ceea ce este un lucru neobisnuit. ”Letonia are un sector bancar mare, reguli foarte stricte privind confidentialitatea, aici se vorbeste limba rusa, iar mentalitatea este post-sovietica”, spune Tom Wallace, analist la C4ADS, o firma specializata in analiza datelor financiare din Washington. Wallace a cris o carte despre legaturile dintre bancile din Letonia si companiile ucrainene implicate in traficul cu arme. El arata ca Letonia ”este membra UE si astfel actioneaza ca o conducta a institutiilor financiare occidentale. Daca ai bani care trebuie sa paraseasca pe ascuns spatiul ex-sovietic, Letonia prezinta multe avantaje.” – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.