Acasă Politic Bruxelles: Majoritatea europenilor nu prea ştiu de numărul de urgenţă 112

Bruxelles: Majoritatea europenilor nu prea ştiu de numărul de urgenţă 112

DISTRIBUIȚI
112

112126064 – 11022014 – 11 februarie este ziua numarului european de urgenta 112 – Majoritatea europenilor nu prea știu încă la ce număr să sune atunci când, aflându-se într-o țară străină, se confruntă cu o situație de urgență. În urma unui sondaj Eurobarometru efectuat la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2014 a reieșit că

49% din europeni nu știu că pot contacta serviciile de urgență la numărul 112. În ciuda eforturilor depuse de-a lungul mai multor ani, existența acestui serviciu continuă să fie ignorată de aproximativ 50% din cetățeni, inclusiv de persoanele care călătoresc cu regularitate.

Cele mai scăzute niveluri de cunoaștere a serviciului se observă în rândul cetățenilor din Grecia (10%) și din Marea Britanie (18%), iar cele mai ridicate în Luxemburg (80%), România(71%), Polonia și Bulgaria (70%).

Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, a scris în această săptămână tuturor guvernelor naționale, adresându-le îndemnul de a îmbunătăți funcția de stabilire a locului în care se află apelanții și funcția de accesare de către persoanele cu handicap din cadrul sistemelor 112 naționale și de a desfășura campanii publicitare destinate călătorilor.

Neelie Kroes a declarat: „Mă îngrijorează că un important serviciu de bază este necunoscut cetățenilor și că pentru informarea acestora guvernele naționale nu fac mai mult. UE a pus serviciul la dispoziție, iar acum ceilalți trebuie să își asume și ei răspunderea.”

La 112 se poate suna din rețelele fixe și mobile de telefonie, iar numărul este gratuit și disponibil pretutindeni în UE. Serviciul 112 pune apelanții în legătură cu serviciile de urgență relevante (poliția locală, pompierii sau serviciile medicale) în mai multe limbi europene. Serviciul este disponibil 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

Până la 96% din cetățeni (Suedia) știu că pot utiliza serviciul 112 în țara lor de origine.

Ziua de 11 februarie este Ziua europeană a serviciului 112, un eveniment prin care se dorește atragerea atenției publice asupra siguranței și a securității în Europa.

În ultimii ani, Comisia Europeană a colaborat cu operatorii de transport în vederea promovării serviciilor 112 în rândul celor care călătoresc în Europa.

Comisia a pregătit, de asemenea, materiale promoționale (logouri, afișe, bannere, concursuri de cunoștințe pentru copii etc.) pe care administrațiile publice și alte organizații le pot utiliza pentru a face mai bine cunoscut serviciul 112.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Serviciul 112 este disponibil acum în toate statele membre ale UE, alături de numerele pentru apeluri de urgență existente la nivel național (precum 999 sau 110). Danemarca, Finlanda, Malta, Olanda, Portugalia, România și Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr național pentru apeluri de urgență. Numărul 112 este folosit și în țări din afara UE, precum Elveția, Muntenegru și Turcia. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.