Acasă Externe Bucureşti: NATO împărtăşeşte îngrijorarea României faţă de situaţia de securitate din zonă

Bucureşti: NATO împărtăşeşte îngrijorarea României faţă de situaţia de securitate din zonă

DISTRIBUIȚI

127058 – 21032014 –  Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit vineri cu preşedintele Comitetului Militar al UE, generalul Patrick de Rousiers, aflat în vizită în România.

Discuţiile s-au referit la evoluţiile îngrijorătoare de securitate din regiunea ucraineană Crimeea, precum şi la aspecte relevante ale cooperării României în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE, cum ar fi creşterea impactului şi eficienţei acesteia, accelerarea procesului de dezvoltare de capabilităţi şi consolidarea industriei europene de apărare, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministrul Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de criza în curs de desfăşurare din Crimeea, marcată de încălcări repetate ale dreptului internaţional, accentuând importanţa pe care UE trebuie să o manifeste pentru securitatea în Vecinătatea Estică. State precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au nevoie să dezvolte, conform dorinţei liber exprimate, parteneriate consolidate cu UE, şi să participe la misiuni şi operaţiuni sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comune. Demnitarul român a subliniat în context satisfacţia faţă de rezultatele ultimelor discuţii de la Bruxelles privind accelerarea semnării Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

Ministrul român al Afacerilor Externe a evidenţiat valenţa strategică a regiunii Mării Negre, mai ales în contextul actual de securitate, precum şi importanţa soluţionării conflictelor îngheţate, demersuri care necesită atât o atenţie sporită din partea UE în etapa următoare, precum şi o mai bună coordonare a eforturilor UE-NATO. În context, a fost menţionată necesitatea aprofundării evoluţiilor din perspectiva sinergiei la Marea Neagră.

De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat participarea semnificativă a României la misiunile şi operaţiile UE, în prezent ţara noastră luând parte la trei misiuni civile, în Georgia, Afganistan şi în teritoriile palestiniene, şi la patru operaţii militare, în Bosnia şi Herţegovina, Republica Democrată Congo, Mali şi Somalia. Angajamentul României în acţiunile  externe ale UE are ca fundament importanţa şi anvergura pe care acestea au căpătat-o în contextul demersurilor de promovare a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului şi a bunei guvernări, cu un impact direct asupra creşterii stabilităţii şi securităţii internaţionale. Demnitarul român a subliniat importanţa activităţii Misiunii de Monitorizare a UE din Georgia, la care România are cea mai mare contribuţie cu personal dintre statele membre UE.

La rândul său, preşedintele Comitetului Militar al UE, generalul Patrick de Rousiers, a împărtăşit îngrijorările României cu privire la situaţia de securitate din regiune. De asemenea, a    mulţumit pentru implicarea activă a ţării noastre atât în plan conceptual, cât şi operaţional, în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună.

Cei doi oficiali au trecut în revistă şi o serie de propuneri privind consolidarea componentei militare a UE, obiectiv decis la Consiliul European din decembrie 2013, dedicat securităţii şi apărării. Ministrul român de externe a reiterat sprijinul României pentru iniţiativele din domeniu, menite să stimuleze atât cooperarea dintre statele membre, cât şi cu partenerii UE, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.