Acasă Externe Bruxelles: Regulamentul semințelor, respins de PE

Bruxelles: Regulamentul semințelor, respins de PE

DISTRIBUIȚI

126767 – 11032014 – Comisiei Europene de legislație privind materialul reproductiv pentru plante, cunoscută drept „regulamentul semințelor”, a fost respinsă de Parlament marți, ca urmare a îngrijorării că ar putea conferi prea multă putere Comisiei, lăsând statele membre fără mijloacele de a adapta noile reguli nevoilor lor. Ca urmare a refuzului Comisiei Europene de a retrage propunerea și de a depune o variantă îmbunătățită, Parlamentul a închis procedura la primă lectură.

Propunerea Comisiei Europene a fost respinsă cu 650 de voturi pentru și 15 împotrivă.

Votul de astăzi arată profunda nemulțumire a Parlamentului în ceea ce privește propunerea Comisiei, care nu răspunde obiectivelor sale principale – simplificarea regulilor și promovarea inovației. Propunerea a provocat îngrijorare în rândul deputaților și pentru că prevedea fuzionarea a 12 directive într-un singur regulament, aplicabil direct, care nu ar lăsa statelor membre niciun instrument disponibil pentru a adapta noile reguli nevoilor lor„, a spus președintele comisiei pentru agricultură, Paolo De Castro (S&D, IT).

În calitate de deputați, co-legislatori cu Consiliul, vrem să ne luăm toată răspunderea pentru această lege. De aceea, nu putem decide rapid asupra acestei propuneri, fundamentale pentru multe asociații de cultivatori, companii și cetățeni. Numărul mare de „acte delegate” ar da Comisiei puteri foarte mari asupra unor chestiuni din domenii care, datorită sensibilității lor, ar trebui definite în textul legii„, a explicat raportorul Sergio Paolo Francesco Silvestris (PPE, IT).

De aceea regretăm că această propunere controversată nu a fost retrasă de Comisie, pentru a fi înlocuită cu una mai bună. Este limpede că propunerile de reguli trebuie redefinite pentru a respecta mai mult situațiile diferite din state membre diferite și să aducă îmbunătățiri reale pentru producători, consumatori și mediul înconjurător. Sperăm că statele membre vor fi suficient de puternice și vor urma poziția Parlamentului, respingând această propunere nesatisfăcătoare„, a adăugat De Castro.

Comisia a refuzat să retragă propunerea legislativă după ce Parlamentul a respins-o.

Deputații au finalizat prima lectură și au trimis propunerea lor Consiliului. Dacă acesta va susține respingerea Parlamentului, procesul legislativ se va încheia. Consiliul poate amenda propunerea inițială a Comisiei. În acest caz, Parlamentul poate fie respinge amendamentele Consiliului în a doua lectură – astfel propunerea fiind respinsă definitiv – fie începe negocieri cu Consiliul privind textul final al noii legislații privind semințele. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.