Acasă Politic Bucureşti: România are de plătit peste 860.000 euro deţinuţilor care au reclamat...

Bucureşti: România are de plătit peste 860.000 euro deţinuţilor care au reclamat condiţiile precare la CEDO

DISTRIBUIȚI

 126666 – 07032014 – Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) vrea sa construiasca o noua inchisoare, in conditiile in care spatiile de detentie sunt supraaglomerate si nu se pot asigura pentru toti detinutii conditiile impuse de normele europene, a declarat directorul ANP, comisarul sef Claudiu Bejan, transmite Mediafax.

Potrivit raportului de activitate pe 2013, ANP are un deficit de 14.383 de locuri de cazare, in conditiile in care trebuie asigurata o suprafata de patru metri patrati pentru fiecare detinut, standard impus de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Comitetul European pentru Prevenirea Torturii.

Din cauza conditiilor de detentie precare, Romania are de platit mai multor detinuti care s-au adresat CEDO peste 860.000 de euro si 10.000 de franci elvetieni.

Comisarul sef Claudiu Bejan a spus ca, in acest moment, in majoritatea inchisorilor, nu se pot asigura cei patru metri patrati, suprafata minima care, prin lege, trebuie asigurata, in celula, pentru fiecare detinut in parte.

In aceste conditii, se impune necesitatea construirii unei noi inchisori, una dintre prioritatile din 2014 fiind „extinderea locurilor de detentie”.

Directorul ANP a spus ca nu se pune problema unor conditii de lux pentru detinuti, ci de realizare a unor conditii de detentie conforme cu legislatia internationala si reducerea substantiala a costurile pentru reparatii si utilitati.

Bejan a precizat ca ideea unei constructii noi a fost avansata inca din perioada 2008 – 2009, insa, pentru ca nicio comunitate nu si-a dorit ca in apropierea ei sa existe o inchisoare, nu s-a putut obtine autorizatia de urbanism.

In anul 2013 au fost date in folosinta 1.421 de noi spatii de detentie, realizate prin amenajarea unor foste birouri. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.