Acasă Opinii/Analize Bucureşti: Traian Băsescu: Nu-i poţi cere unui avocat să te facă Alba...

Bucureşti: Traian Băsescu: Nu-i poţi cere unui avocat să te facă Alba ca Zăpada când esţi infractor

DISTRIBUIȚI

127229 – 28032014 –  Presedintele Traian Basescu a lansat un nou atac la adresa Parlamentului, pe care il acuza ca face scut impotriva justitiei. Totusi, seful statului a remarcat progresele din domeniul justitiei, mentionand ca Romania se apropie de statele europene.

In acest context, Traian Basescu a vorbit, vineri dimineata, la Congresul Avocatilor, despre relatia dintre un avocat si clientul sau, mentionand ca aceasta meserie este pe cat de dificila, pe atat de interesanta.

Presedintele a afirmat ca un infractor nu ii poate cere reprezentantului sau legal sa il faca Alba ca Zapada, ci sa obtina o pedeapsa cat mai mica.

In opinia sefului statului, avocatul se afla la limita dintre apararea clientului si respectarea legii.

„Azi avem in vigoare toate cele patru Coduri si, privind la efectele aplicarii Codului Penal. Observ ca justitia din Romania se modernizeaza, se apropie de statele UE. Spun cu satisfactie ca si judecatorii au crescut in credibilitate, si procurorii, si avocatii”, a afirmat presedintele.

“Din pacate ne lipseste cultura pentru justitie. Presedintele Bayern Munchen a fost condamnat la inchisoare, e proba diferentei de cultura. E respectul pentru cultura judecatoreasca. Vedem blocarea actului de justitie in Parlament. Ne trebuie intelegerea ca justitia e pilonul fundamental al democratiei. Dar, indiscutabil, daca ma uit la justitia din 2000, toti – procurori, judecatori, avocati – puteti fi mandri de progresele pe care le-ati inregistrat”, a remarcat Traian Băsescu.

“Relatia avocat-client este cea mai dificila relatie, e conflictul cel mai spectaculos din justitie si necesita cea mai multa intelepciune, avocatul e la granita dintre apararea clientului si respectarea legii. Cand esti infractor, ce poti sa-i ceri unui avocat e in marja de pedeapsa, nu sa te faca Alba ca Zapada”, sustine seful statului.

“Profesia de avocet este una liberala, spre deosebire de ceilalti piloni ai justitiei. Avocatii sunt intr-o competitie continua pentru credibilitate, avocatii au intotdeauna la usa si alte oferte facute catre justitiabili”, a mai spus Traian Basescu.

Congresului Avocatilor este organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si are loc in zilele de vineri si sambata, dupa cum informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis Ziare.com.

Pe ordinea de zi a Congresului Avocatilor sunt cuprinse dezbateri asupra raportelor de activitate ale Consiliului UNBR si ale Consiliului Casei de Asigurari a Avocatilor, prezentari ale executiei bugetare pe anul 2013, analize ale rapoartelor si ale proiectelor de buget pentru aceste institutii in anul 2014, precum si discutii privind directiile de dezvoltare a profesiei de avocat si perfectionarea organizarii a sistemului Casei de Asigurari a Avocatilor.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.