Acasă Economie Bucureşti: Traian Băsescu: România poate să trăiască foarte bine fără gazele din...

Bucureşti: Traian Băsescu: România poate să trăiască foarte bine fără gazele din Rusia

DISTRIBUIȚI

 126900 – 17032014 –  Presedintele Traian Basescu a subliniat, luni, ca Romania se poate descurca si fara importurile de gaze din Rusia, datorita resurselor bogate si variate de care dispune. In plus, Romania nu sufera de un deficit energetic, asa cum se intampla in cazul altor state din regiune.

„Romania, daca nu mai face importuri de gaze din Rusia, poate foarte bine sa isi duca viata, inchide productia de ingrasaminte de la un combinat sau doua si isi rezolva problema. Asta este situatia cea mai rea, dar Romania are o capacitate energetica mai mare decat propriile ei nevoi. Investitiile in energia eoliana au fost extrem de eficiente. Putem sa ne desfasuram activitatea fara import de gaze din Rusia”, a declarat presedintele Traian Basescu, potrivit Adevarul.ro.

Mai mult, el a amintit ca putem scoate gaze naturale din Marea Neagra in perioada 2018-2020, iar companiile Chevron si Exxon Mobile sunt „determinate sa valorifice licentele primite de la statul roman”

Pe de alta parte, Traian Basescu considera ca Romania trebuie sa dea o sansa Republicii Moldova sa se apropie de Vest, astfel ca „trebuie sa ii substituim nevoile de aprovizionare din Ucraina si Rusia cu aprovizionare de gaze de la noi”, mentioneaza presedintele, care aminteste ca resursele neconventionale pot satisface nevoia vecinilor.

„Zona in care se fac prospectiuni pentru gaze de sist este ideala pentru a aproviziona piata Republica Moldova cu necesarul de gaze. Trebuie sa putem furniza acestei tari 3-4 miliarde de metri cubi de gaze pe an”, a spus Traian Basescu.

Mai mult, el a reiterat ideea ca Uniunea Europeana trebuie sa scape de „acest levier” pe care il foloseste Rusia in interesele proprii, anume livrarea gazelor naturale catre batranul continent.

In concluzie, seful statului mentioneaza ca Bulgaria, Ungaria, Polonia au un mare deficit energetic, iar tara noastra sta mult mai bine la acest capitol.

„Avem resurse in Marea Neagra, resurse in gazele de sist… si le putem folosi”, a punctat Traian Basescu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.