Acasă Externe Bucureşti: Traian Băsescu: România trebuie să fie un membru important în negocierile...

Bucureşti: Traian Băsescu: România trebuie să fie un membru important în negocierile cu Rusia

DISTRIBUIȚI
basescu_-_plecare

 126623 – 06032014  –   Romania vrea sa se implice in orice fel de negocieri legate de situatia din Ucraina care vor fi demarate la nivelul UE, a declarat presedintele Traian Basescu, joi, inainte de plecarea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles dedicate situaţiei din ţara vecină.

Seful statului a mentionat ca primele doua tari care au obligatia sa negocieze cu Rusia in vederea aplanarii conflictului din Ucraina sunt SUA si Marea Britanie, ca urmare a unui tratat semnat cu fostul stat sovietic, care prevede ca aceste doua state trebuie sa fie un garant al libertatii si democratiei Ucrainei.

Traian Basescu a spus ca, in discutiile de la Bruxelles, va pleca de la mai multe premise care arata ca Romania trebuie sa fie un membru important al negocierilor europene cu Rusia.

Una dintre premise se refera la acordurile dintre Ucraina si Rusia, care reglementeaza numarul trupelor ruse de pe teritoriul tarii vecine si pe care statul condus de Vladimir Putin le-a incalcat.

„O premisa este stationarea trupelor ruse in Ucraina pana in anul 2027, prin acordul de la Kiev din ’97 care stabilea prezenta numerica a Rusiei pe teritoriul Crimeii: Rusia poate avea circa 25.000 de militari, 500 de nave si 222 de avioane de lupta.

Aceste acorduri intre Rusia si Ucraina trebuie luate in considerare. Acordul de la Kiev din 1997 stabileste foarte clar modul de actiune si comportamentul trupelor ruse in Crimeea. Aici functioneaza si acordurile de dezarmare din Europa”, a detaliat Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca Romania considera legitim Parlamentul Ucrainei, la fel si deciziile oficialilor de la Kiev, stabiliti in urma revolutiei care a dus la demiterea si fuga presedintelu ucrainean Viktor Ianukovici. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.