Acasă Externe Bucureşti: Trei români în Top 10 al hackerilor la nivel mondial

Bucureşti: Trei români în Top 10 al hackerilor la nivel mondial

DISTRIBUIȚI

 127154 – 26032014 –  Trei din primii zece utilizatori ai celui mai important şi apreciat forum mondial de criminalitate cibernetică sunt din România. Afirmația îi aparține directorului adjunct al Centrului de Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Gabriel Mazilu.

„România are deja la activ cel puţin trei botneţi (calculatoare controlate de hackeri, care trimit mesaje de tip spam fără ştirea utilizatorilor acestora – n.r.) de concepţie proprie, naţională. Hackerii români sunt foarte imaginativi şi foarte ingenioşi şi au o adaptibilitate singulară pe piaţă. Cu caracter de noutate, există forumuri de hackeri în lume care au diverse reputaţii. În cel mai apreciat şi cel mai important forum de criminalitate cibernetică, în top 10 utilizatori sunt trei români, adică în primii 10 din lume trei sunt români. Nu sunt porecle, îi ştim, sunt cetăţeni români. Este prematur să le divulgăm numele de utilizator (nickname-urile n.r.)”, a spus Gabriel Mazilu, potrivit Digi24.

El a afirmat că, din perspectiva cazuisticii investigate în România în perioada 2011-2013, atacurile cibernetice au avut ca numitor comun sistemele bancare sau pieţele comerciale digitale.

„Cu predilecţie au fost vizate victime din Statele Unite şi Marea Britanie. Numărul de infractori din respectivele reţele a variat de la 117, în cazul grupării Costea, până la un număr foarte mic, cum ar fi gruparea Păunescu, care a avut şapte cetăţeni români arestaţi, foşti hackeri, care au înţeles utilitatea în constituirea de servicii pe care le închiriau unor reţele de crimă organizată din Rusia sau Ucraina, ţări ex-sovietice în general, care au produs un impact de aproximativ un sfert de miliard de dolari”, a spus Mazilu.

El a adăugat că, după spionajul cibernetic, criminalitatea cibernetică a avut un impact major asupra securităţii naţionale a României. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.