Acasă Politic Bucureşti: ASF reduce tarifele

Bucureşti: ASF reduce tarifele

DISTRIBUIȚI

126575 – 04032014-Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reduce în perioada 15 martie – 15 septembrie a. c. mai multe tarife, printre care şi cel aplicat ofertelor publice de vânzare derulate de stat, comisionul urmând să scadă de la 0,5% la 0,35% din valoarea ofertei, potrivit Realitatea Tv.În cazul ofertelor publice de vânzare derulate de companii private, instituţia de supraveghere încasează înainte de lansarea operaţiunii cel puţin 0,3% din valoarea iniţială a acesteia, indiferent de numărul acţiunilor cumpărate ulterior în operaţiune, iar la finalul ofertei va încasa şi diferenţa, dacă este cazul, până la 0,5% din suma finală.

În cazul ofertelor publice de vânzare de acţiuni, dar şi a celor de obligaţiuni, derulate de autorităţi ale administraţiei publice, ASF nu va percepe un comision anticipat, iar în perioada 15 martie-15 septembrie comisionul va fi redus la 0,35% din suma finală a ofertei.

De asemenea, ASF scoate tariful de 2.500 lei pentru aprobarea prospectului preliminar în vederea evaluării succesului unei viitoare oferte.

Totodată, cota pentru admiterea la tranzacționare pe piețe reglementate și sisteme alternative de tranzacționare a obligațiunilor corporative, a obligațiunilor emise de autorități ale administrației publice centrale și locale, precum și în cazul titlurilor de stat, va fi redusă de la 0,1% la 0,05%, în perioada menţionată.

Tariful pentru înregistrarea titlurilor de stat va fi de 500 lei, în loc de 1.000 lei.

În perioada menţionată, ASF va reduce şi cota din valoarea tranzacțiilor derulate pe piețele reglementate și/sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacționare, de către intermediarii careau calitate de Market Maker pentru un instrument financiar, de la 0,08% la 0,04%.

Acelaşi tarif, de 0,04%, va fi aplicat şi pentru tranzacțiilor derulate cu instrumente financiare de tip ETF (Exchange Traded Fund).

Market makerii pentru instrumentele derivate vor avea, de asemenea, tariful redus la 0,04 lei/contract, de la 0,08 lei/contract, pentru tranzacțiile cu instrumente financiare derivate derulate pe piețele reglementate sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacționare.

ASF a anulat tarifele pentru emiterea actelor de autorizare ca investitor calificat, care se plasau la 5.000 lei pentru persoane fizice şi 10.000 lei pentru persoane juridice.

Autoritatea reduce şi cota pentru tranzacţiile derulate în afara piețelor reglementate și/sau sistemelor alternative de tranzacționare de tipul tranzacțiilor turnaround, de la 0,15%, la 0,04%. Tranzacţiile OTC turnaround brokerii internaţionali cumpără acţiuni pe bursă şi apoi le vând în afara pieţei clienţilor lor.

Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice iniţiale, la finele lunii iunie, pentru companiile de stat Electrica, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia.

Listarea Hidroelectrica va fi însă amânată, cel mai probabil, după ce compania a reintrat în insolvenţă

Totodată, potrivit celor mai recente declaraţii ale directorului general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, evaluarea rezervelor de cărbune va dura cel puţin până la jumătatea anului, astfel că operaţiunea ar putea avea loc după termenul stabilit cu FMI. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.