Acasă Nord-Vest Cluj Cluj: Reafirmare a sprijinului guvernamental pentru cercetarea românească

Cluj: Reafirmare a sprijinului guvernamental pentru cercetarea românească

DISTRIBUIȚI

127042 – 21032014 –   În cadrul vizitei efectuate joi, 20 martie, la Cluj-Napoca, ministrul Mihnea Costoiu, a subliniat că Guvernul va continua eforturile de sprijinire şi de finanţare a iniţiativelor de cercetare din România, în vederea dezvoltării acestui sector primordial pentru economia şi societatea românească.

Ministrul a reafirmat faptul că Guvernul va continua politica de susţinere a cercetării şi inovării în România. „Singura modalitate viabilă prin care economia românească poate face faţă provocărilor este creşterea competitivităţii. Cercetarea românească are nevoie de finanţarea    cercetării aplicate şi de sprijinirea inovării. Cluj-Napoca reprezintă un pol naţional care a demonstrat capacitatea de atragere şi utilizare a fondurilor de cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare. În numele Guvernului şi al premierului, vreau să transmit susţinerea proiectului Cluj Innovation City şi îmi fac datoria să spun că pentru un asemenea proiect forţa de business şi forţa creatoare sunt deteminante”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.

Ministrul a abordat, de asemenea, şi problema rezultatelor obţinute la examenul de bacalaureat, pledând pentru extinderea la nivelul întregii ţări a modelului de pregătire implementat de unele universităţi din Cluj-Napoca.„Am solicitat oficial Consiliului Naţional al Rectorilor şi tuturor rectorilor universităţilor din România să se implice în pregătirea tinerilor din clasa a XII-a. Există câteva exemple foarte bune, şi la Cluj-Napoca, de universităţi care realizează pregătiri în vederea admiterii la facultate. Sunt exemple foarte bune, trebuie extinse”, a declarat Mihnea Costoiu.

De asemenea, în cadrul conferinţei de presă organizate la finalul vizitei, ministrul a reconfirmat disponibilitatea Ministerului Educaţiei de a continua să susţină financiar proiectul de cercetare derulat de profesorul Radu Silaghi-Dumitrescu, vizând producerea sângelui artificial. „Voi anunţa continuarea finanţării printr-un proiect integrator, finanţarea venind prin Universitatea Babeş-Bolyai şi prin cele două institute de cercetare implicate. Am solicitat domnului profesor şi un calendar al proiectului astfel încât să avem o previzionare a investiţiilor, dar şi a rezultatelor, pentru ca în momentul în care există rezultate acestea să poată să fie verificate de către comunitatea ştinţifică şi aceasta pentru că e un proiect extrem de important şi merită să fie susţinut de întreaga comunitate ştiinţitifcă”, a mai declarat Mihnea Costoiu.

Agenda deplasării ministrului Mihnea Costoiu în municipiul Cluj-Napoca a inclus participarea la o serie de evenimente precum Cluj Innovation Days şi Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent şi vizite la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică, Universitatea Babeş-Bolyai, inclusiv laboratorul de producere a sângelui artificial.

La conferinţa Cluj Innovation Days a participat şi Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.