Acasă Economie Comisia Europeană propune reduceri tarifare temporare pentru exporturile ucrainene către UE

Comisia Europeană propune reduceri tarifare temporare pentru exporturile ucrainene către UE

DISTRIBUIȚI
comisia_europeana1

126787 – 12032014 –  Comisia Europeană a adoptat marți o propunere pentru eliminarea temporară a taxelor vamale asupra exporturilor ucrainene către UE . Ca urmare a recentelor evenimente fără precedent în țară și de securitate, provocări politice și economice cu care se confruntă Ucraina, la 6 martie 2014, Consiliul European a afirmat sprijinul pentru stabilizarea economiei Ucrainei, printr-un pachet de măsuri. Una dintre acestea a fost acordarea preferințelor comercialeAstfel, Comisia Europeană propune aplicarea în avans a unor prevederi din Acordului de asociere (AA ) și Acordul Aprofundat de Liber Schimb Comprehensiv ( DCFTA) , prin punerea în aplicare a secțiunii referitoare reducerea sau eliminarea taxelor vamale ale UE privind mărfurile originare din Ucraina. Măsurile vor fi aplicate temporar (până la 1 noiembrie 2014).

După adoptarea de către UE, această măsură unilaterală va permite exportatorilor ucraineni să beneficieze de un acces preferențial pe piața europeană, Ucraina nefiind obligată la o măsură similară la exporturile UE în schimb. Eliminarea temporară a taxelor vamale va fi totală sau parțială, în funcție de sector.

”Comisia Europeană este angajată și gata să sprijine Ucraina să își stabilizeze situația economică și financiară”, a declarat președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. „Joia trecută, șefii de stat și de guvern din UE au salutat pachetul de 11 miliarde de euro de sprijin pentru Ucraina prezentat de Comisia Europeană. Comisia avansează rapid, cu punerea în aplicare a acestui pachet de sprijin, iar astăzi a adoptat ca primă măsură un set de dispoziții comerciale, care vor reprezenta un avantaj economic pentru Ucraina de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Această propunere este o concretă, palpabilă măsură de sprijinul UE pentru Ucraina”.          „Sunt încântat că am fost în măsură să acționăm atât de rapid în sprijinul Ucrainei. UE  deschide porțile pentru exporturile din Ucraina, pentru a da un impuls real companiilor ucrainene, cu un impact real asupra viețile tuturor ucraineni ” , a declarat Comisarul UE pentru comerț, Karel de Gucht . „Astfel, Comisia Europeană a arătat că sprijină Ucraina și aș încuraja acum Parlamentul European să urgenteze procesul de aprobare, astfel încât reducerile tarifare să poată fi aplicate „.

Valoarea anuală a acestei măsuri de sprijin va fi de aproape 500 de milioane euro în reduceri tarifare, din care aproape 400 de milioane euro revin sectorului agricol.

În noiembrie 2013, Ucraina a anunțat suspendarea pregătirilor pentru semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb cu UE. Ca urmare a recentelor evenimente fără precedent cu care se confruntă Ucraina, Consiliul European și-a afirmat intenția de a sprijini stabilizarea economică a țării prin intermediul unui pachet de măsuri, inclusiv acordarea de facilități economice. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.