Acasă Externe Federația Rusă: Duma de Stat pregătește legislația pentru Crimeea

Federația Rusă: Duma de Stat pregătește legislația pentru Crimeea

DISTRIBUIȚI

 126766 – 11032014 – Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) intenționează să examineze la 21 martie un proiect care lasă ușa deschisă alipirii Crimeii la Rusia, la cinci zile după preconizatul referendum privind viitorul peninsulei – mai multă autonomie ca parte a Ucrainei sau intrarea în componența Federației Ruse, informează Efe și Ria Novosti.          Respectivul proiect de lege a fost înregistrat în Dumă de grupul parlamentar al Partidului Rusia Justă.

Textul aduce modificări unei legi din 2001 și definește regulile de intrare a unor noi teritorii în componența Federației Ruse. Autorii proiectului propun ca încorporarea de noi teritorii în Federația Rusă să poate fi efectuată în baza rezultatelor referendumului organizat pe teritoriul care și-a exprimat dorința de a adera la Federația Rusă. Acestei noi regiuni îi va fi acordat statutul de subiect al Federației Ruse. Potrivit proiectului, acest mecanism va fi utilizat în cazul în care în statul străin de care aparține acest teritoriu nu există un guvern suveran eficient, care să susțină și să respecte drepturile și libertățile cetățenilor.

Partidul Rusia Justă a argumentat că a propus acest proiect de lege în legătură cu evenimentele din Ucraina, unde a avut loc o schimbare de putere la vârf cu toate însemnele unei lovituri de stat și de aceea actuala putere ucraineană, în opinia sa, este nelegitimă.

Kremlinul, potrivit agenției EFE, neagă orice legitimitate a actualului guvern de la Kiev, rezultat la sfârșitul lunii februarie în urma unei revolte populare ce a durat aproape trei luni și a condus la înlăturarea regimului Ianukovici. Acesta se află în prezent în Rusia.

”Examinarea inițiativei a fost inclusă pe ordinea de zi a sesiunii din 21 martie”’, a declarat politologul Viaceslav Nikonov, deputat din partea Rusiei Unite (partidul de guvernământ în Rusia).

Crimeea și Consiliul municipal Sevastopol — unde își are baza Flota rusă din Marea Neagră — au refuzat să recunoască legitimitatea noilor autorități centrale de la Kiev, iar joia trecută parlamentul din peninsulă a adoptat, în unanimitate, o decizie privind intrarea Crimeii, ca subiect, în componența Federației Ruse, și organizarea în 16 martie a unui referendum pe această temă.

În aceeași zi în care Duma de Stat a Rusiei a anunțat includerea noilui proiect de lege pe lista de priorități, Viktor Yanukovici a avut o nouă apariție publică, tot de la Rostov pe Don, în care anunță că se va întoarce la Kiev, continuând să conteste legalitatea actualei puteri a Ucrainei și avertizând că vor urma vremuri grele şi probleme economice şi sociale grele pentru Ucraina. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.