Acasă Cultura/Media Rep. Moldova: Dunja Mijatovic, reprezentanta pentru Libertatea Presei a OSCE, ingrijorata de...

Rep. Moldova: Dunja Mijatovic, reprezentanta pentru Libertatea Presei a OSCE, ingrijorata de libertatea presei din Ucraina

DISTRIBUIȚI

126981 – 19032014 –   Dunja Mijatovic, reprezentanta pentru Libertatea Presei a OSCE,  şi-a exprimat astazi dezaprobarea faţă de atacul unor membri ai partidului politic ucrainean „Svoboda” , inclusiv unii membri ai Radei Supreme, care l-au forţat pe preşedintele interimar al Companiei Naţionale de Televiziune din Ucraina (NTU ) să demisioneze.

” Sunt consternată de această acţiune scandaloasă, care contravine tuturor valorilor libertăţii mass-media şi nu pot fi tolerate”, arată Mijatović într-o scrisoare adresată preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Oleksandr Turchinov. „Acest incident este deosebit de grav, cu atât mai mult cu cât unii dintre atacatori reprezintă nu numai ramura legislativă de putere, dar, de asemenea, sunt membri ai Comisiei parlamentare pentru libertatea de exprimare şi de informare”.

La 18 martie, câţiva membri ai ”Svoboda”, inclusiv parlamentari ucrainieni, au luat cu Compania Naţională de Televiziune din Ucraina, obligându-l pe Aleksandr Panteleymonov, preşedintele interimar al NTU,  sub ameninţare, să demisioneze, acuzându-l de faptul că postul de televiziune a criticat „Svoboda ” şi că a difuzat materiale cu conţinut anti-ucrainean. Unul dintre atacatori a fost identificat ca fiind Igor Miroshnychenko, adjunctul Comisiei parlamentare pentru libertatea de exprimare şi de informare.

„Salut condamnarea imediată a acestui act de către prim-ministru Arsenii Yatsenyuk şi liderul partidului ”Svoboda”, Oleg Tyagnibok, şi cer guvernului să garanteze siguranţa jurnaliştilor, în special în timpul crizei actuale din Ucraina”, a declarat Mijatović.

” Sunt alarmată de evoluţia evenimentelor, acesta fiind al doilea caz în ultimele zile în care managerii mass-media sunt obligaţi să demisioneze”.

La 17 martie, un grup de persoane au luat cu asalt sediul televiziunii de stat din regiunea Cernigov şi l-au forţat pe directorul Arkadiy Bilibayev să demisioneze.

„Fac apel la autorităţi să investigheze rapid şi transparent situaţia şi să îi aducă pe toţi cei responsabili în faţa justiţiei”, a declarat Mijatović.

Mijatović a reluat, de asemenea, apelul la autorităţile ucrainiene să ia măsuri pentru a transforma televiziunea de stat şi radioul într-un adevărat serviciu public de radiodifuziune, independent de presiunile politice şi de afaceri şi care acţionează în conformitate cu angajamentele libertatea mass-media stabilite de lege.

În timpul recentei sale vizite la Kiev, Mijatović a subliniat importanţa asigurării siguranţei jurnaliştilor şi oprirea impunităţii pentru atacuri împotriva lucrătorii mass-media. Ea şi-a exprimat disponibilitatea de a asista autorităţile din Ucraina pe această problemă.

Mijatovic se află într-o vizită oficială în Republica Moldova. –PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.